пʼятниця, 16 лютого 2024 13:00

Найдорожчий човен у світі здійснив навколосвітню подорож

Найдорожчий човен у світі здійснив навколосвітню подорож
Найдорожчий човен у світі здійснив навколосвітню подорож фото: wikipedia.org

16 лютого 1960 року підводний човен USS Triton починає операцію Sandblast - 1-шу навколосвітню подорож під водою.

USS Triton - єдиний американський підводний човен з 2 ядерними реакторами. Його проєктували як підводний човен радіолокаційного дозору. Згодом його переобладнали в багатоцільовий. Станом на 1959 рік USS Triton був найбільшим і найдорожчим підводним човном у світі. Його вартість становила $109 млн, приблизно 3 млрд грн.

Під час свого випробувального плавання USS Triton вперше у світі здійснив підводну навколосвітню подорож. Плавання проходило за маршрутом 1-го навколосвітнього плавання Фернана Магеллана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З конвеєра зійшло авто з новітнім двигуном

24 лютого 1960 року човен прибув до скель Святих Петра і Павла, звідки почалося історичне плавання. Згодом човен попрямував до мису Горн, обігнув край Південної Америки і перетнув Тихий океан. Минувши Філіппіни та Індонезію, човен перетнув Індійський океан, обігнув мис Доброї Надії і 10 квітня повернувся до початкової точки подорожі.

Навколосвітнє плавання човна підвищило міжнародний престиж США та продемонструвало високу підводну швидкість атомних підводних човнів 1-го покоління. За це плавання USS Triton удостоїли подяки президента, а офіцер Едвард Біч отримав орден "Легіон пошани" від американського військового та державного діяча Дуайта Ейзенхауера.

1-й у світі атомний підводний човен "Наутілус" спустили на воду 21 січня 1954 року. Його ввели до складу флоту у вересні того ж року, бо 1-й запуск його реактора відбувся за 3 місяці, а відчалювання ще пізніше.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий човен у світі здійснив навколосвітню подорож». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути