Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2019 15:56

Репетиторів змусили платити податки: коли і як це зробити

Репетиторів змусили платити податки: коли і як це зробити
В Україні не потрібно отримувати спеціальний дозвіл на репетиторство. Фото: osvitanova.com.ua

Вчителі, які займають репетиторством повинні задекларувати свої доходи. Податкову декларацію слід подавати щороку до 1 травня за місцем реєстрації. Сплачувати податки - до 1 серпня.

Отримані від репетиторства гроші обкладають податком 18%. Також відраховують військовий збір - 1,5%. За несвоєчасну сплату передбачення штраф - 20% несплаченої суми внеску.

Якщо репетитор не зареєстрований, як фізична особа - підприємець, він повинен включити додаткові доходи отримані від занять до загального річного оподатковуваного доходу.

"У нас не можливо контролювати вчителів і викладачів, які додатково займаються з учнями. Податки сплачують близько одного відсотка репетиторів. Приміром, у Німеччині є мережа закладів для репетиторства "Шкільна допомога". Усе законно і відокремлено від школи", - розказує Gazeta.ua керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Віктор Громовий.

В Україні не потрібно отримувати спеціальний дозвіл або ліцензію на репетиторство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав недоліки Нової української школи

"У нас часто вчитель додатково займається зі своїми учнями - після ЗНО настала епоха репетиторів. Будучи директором гімназії, я намагався утвердити етичний кодекс репетитора - шукати клієнтів не у своїй групі з англійської чи мови, - додає експерт. - Я ще роздрукував і роздав усім вчителям пакет документів щодо реєстрації фізичною особою-підприємцем. Ніхто не зареєструвався. Хоча у 2004-му єдиний податок складав 100 гривень, а заробляли репетитори до 3 тисяч. Щоб якось покращити ситуацію, перш за все потрібно створити такі умови у школі, щоб відпала потреба займатися додатково".

Цьогоріч задекларувати доходи українцям потрібно, якщо вони отримані не від податкових агентів – юросіб, ФОПів.

Закон про протидію булінгу з 19 січня набув чинності в Україні. Штраф за булінг - 850-1700 грн або громадські роботи на 20-40 годин. Якщо порушувала група осіб або ж це сталося повторно протягом року, то штраф становитиме 1700-3400 грн або громадські роботи на строк 40-60 годин.

Зараз ви читаєте новину «Репетиторів змусили платити податки: коли і як це зробити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути