субота, 25 грудня 2021 07:00

Роботи вже замінюють людей. За 10 років нам залишаться тільки творчі професії

Роботи вже замінюють людей. За 10 років нам залишаться тільки творчі професії
"Зараз наближаємося до наступної промислової революції. Людям скажуть: "Не роби завдань, які можуть виконувати роботи. Сфокусуйся на креативній праці", – каже Вадим Мельник. Фото: Вадим Мельник

Світ наближається до нової промислової революції. Людям скажуть сфокусуватися на креативній праці. Все інше робитимуть роботи. Про це розповів в інтерв'ю журналу "Країна" український підприємець Вадим Мельник. Він власник компанії Dronehub. Живе і працює у Варшаві.

"У ХІХ столітті у Великій Британії відбулася велика промислова революція. Робітників посадили за станки і сказали: "Робиш одну й ту саму річ 8 годин на день. І так 30 років". Зараз наближаємося до наступної промислової революції. Людям скажуть: "Не роби завдань, які можуть виконувати роботи. Сфокусуйся на креативній праці", – каже Мельник.

США і Велика Британія говорять про базовий дохід, розповідає підприємець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український супутник полетить у космос разом зі SpaceX

"Фірми, які будуть використовувати роботів, платитимуть вищі податки, але матимуть автоматизованіші системи. А на кошти з цих зборів держава зможе платити базовий дохід – гроші, яких людині вистачить на житло, харчування, навчання дітей. А якщо є бажання більшого, тоді вона повинна опановувати креативну професію", – говорить Мельник.

Додає: "Кожна корпорація намагається максимально автоматизувати процеси. Люди в багатьох сферах не конкурентні виконувати автоматичні повторювані завдання".

"Співпрацюємо з Deutsche Bahn – логістичним німецьким оператором, відповідальним за найдовшу залізницю в Європі – 22 тисячі кілометрів, - каже Мельник. - Там 25 тисяч людей перевіряють стан колій, але не роблять фото і не завантажують їх у центральну систему. Два роки тому ми з цією компанією почали ставити наші хаби вздовж залізничного полотна. Дрон між ними перелітає і робить знімки високої якості з прив'язкою до координат GPS. За рік-два автоматизуємо 99 відсотків того, що робить людина. Deutsche Bahn почне заміняти працівників на машини".

Більше читайте у журналі "Країна": "Впевненість у завтрашньому дні – базова річ"

За дев'ять місяців 2021 року американські компанії закупили 29 тис. роботів, що стало рекордним показником в історії США. Ця кількість перевищила пікове значення 2017 року та майже половину показника 2020 року (за перші дев'ять місяців). Причиною такої роботизації стали високе зростання попиту на товари та продукцію, а також труднощі з наймом професійних фахівців.

Зараз ви читаєте новину «Роботи вже замінюють людей. За 10 років нам залишаться тільки творчі професії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути