Наприкінці 2019 року на Міжнародну космічну станцію відправили 12 пляшок червоного вина. Завдяки дослідженню науковці хотіли дізнатися, як невагомість впливає на старіння рідини.
Вино перебувало на космічній станції рік. Нещодавно у Франції його продегустували, інформує New Atlas.
Дегустацію провів провідний дослідник з Інституту винограду і винних наук Університету Бордо Філіп Дерріет. Для ексклюзивної дегустації двох пляшок вина набрали групу з 12 осіб.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили новий вид хамелеонів
"Одноголосно обидві пляшки визнали чудовими. Не дивлячись на перебування на МКС, "космічне вино" оцінили дуже високо. Помітили відмінності тільки в кольорі", - говорить Філіп Дерріет.
Один з винних експертів Джейн Енсон зазначила, що вина з МКС на смак були "більш зрілими", ніж ті ж вина, які залишилися на Землі.
Окрім вина в пляшках, на МКС відправили також 320 лоз, щоб перевірити вплив мікрогравітації на їх розвиток. Виноградні лози провели на МКС 10 місяців, а після повернення на Землю їх висадили. Лози з МКС виросли раніше, ніж ті, що залишалися весь цей час на Землі.
Команда Наньянзького технологічного університету (NTU) вигадала спосіб "комунікації" з рослинами. Технологія працює на основі електричних сигналів, які подають з телефону.
Коментарі