середа, 05 вересня 2018 07:25

Чому діти не звертаються за допомогою до батьків

Чому діти не звертаються за допомогою до батьків
Не залякуйте власних дітей. Фото: rebenokvsporte

Діти не звертаються до батьків за допомогою, бо бояться, вважає секс-педагог Юлія Ярмоленко.

Два роки тому на лекції по сексуальної грамотності для 10-12-річних дітей після блоку про насильство найсміливіша дівчинка сказала: "Це буде дуже дивно, якщо я прийду до мами і скажу, що мене "там "чіпав дорослий дядько". Решта двадцять осіб активно закивали і підтвердили: жоден з них не прийде до батьків, якщо подібне трапиться", - пише фахівець у facebook.

Секс-педагог назвала 5 причин, чому діти не звертаються за допомогою до батьків.

1. "На мене кричатимуть"

За словами дітей, їх лають за двійку з математики і розбиту чашку. Тому за подібне батьки сваритимуть більше.

" Згадайте себе в дитинстві та підлітковому віці - чи було безпечно у всьому зізнаватися батькам, бабусям-дідусям? А зараз ви точно той дорослий, до якого можна прийти з усім, чим завгодно? Чи дасте ви потрібну підтримку? Чи знайдете ви правильні слова? Чи зумієте впоратися з власними емоціями і переживаннями? Чи безпечно вам говорити правду?", - пише спеціаліст.

2. "Не хочу їх засмучувати", "Не хочу їх розчарувати", "Мама буде плакати"

Діти бояться, що у складних ситуаціях їм доведеться "рятувати" батьків: заспокоювати, допомагати справлятися з ситуацією або інформацією.

"Тоді дитина економить сили - простіше самій пережити те, що трапилося, ніж ще переживати і за батьків", - пише спеціаліст.

3. "Вони мені не повірять"

Часто батьки вважають, що дитина фантазує або все вигадує. Утім це не завжди так. Батьки завжди повинні бути адвокатами своїх дітей у будь-якій ситуації. Потім можна обговорювати те, що сталося, проводити роботу над помилками. Але головне завдання - бути поруч, бути опорою і підтримкою, радить Ярмоленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пояснити дитині, що таке секс

4. "Чи заборонять гуляти, контролюватимуть кожен крок"

"Без коментарів", - пише фахівець.

5. Ми ніколи з ними не говорили на цю тему!

Якщо батьки не говорять про насильство, про особисті кордони - дитина до них, швидше за все, не прийде. Потрібно говорити з дитиною. Слід обговорювати питання безпеки, попередження насильства, фізіології, "хороших" і "поганих" дотиків. Дитина повинна розуміти, що у батьків можна отримати підтримку і розуміння абсолютно в будь-якій ситуації.

Одна з найскладніших ситуацій для батьків, коли дитина у віці 3-6 років запитає, звідки беруться діти. Як вийти із незручної ситуації розуміє не кожний дорослий, каже секс-педагог Юлія Ярмоленко.

Зараз ви читаєте новину «Чому діти не звертаються за допомогою до батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути