понеділок, 02 листопада 2020 16:25

Планета-мандрівниця розміром із Землю прямує нашою галактикою

Планета-мандрівниця розміром із Землю прямує нашою галактикою
Планети-сироти ще називають планетами-мандрівниками або міжзоряними. Фото: pixabay.com

У галактиці Чумацький Шлях польські астрономи помітили незвично малу планету-сироту. Розміром вона нагадує Землю, хоча раніше знаходили лише планети завбільшки з Юпітер (найбільшу планету Сонячної системи).

Відповідне дослідження опублікували в Astrophysical Journal Letters.

Планети-сироти ще називають планетами-мандрівниками або міжзоряними. На відміну від звичайних планет такі сироти не прив'язані гравітаційно до якоїсь зірки, але можуть мати власні супутники. Вважається, що такі об'єкти з'являються після того, як через певний катаклізм планети зриваються з орбіти.

Об'єкт OGLE-2016 BLG-1 928 знайшли ще 2016 року за допомогою мікролінзування. Це метод, який дозволяє спостерігати, як неяскраве і невидиме небесне тіло спотворює світло іншого об'єкта. Астрономи звернули увагу на світло від зорі у сузір'ї Стрільця. Розрахунки показали, що спотворює сяйво зорі об'єкт, який гравітаційно не пов'язаний із жодною зіркою. За словами науковців, це найменша планета-сирота, яку будь-коли знаходили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зробили фото зоряного водоспаду

На сонячній стороні Місяця вперше знайшли воду. Супутник досліджували за допомогою літаючого інфрачервоного телескопа SOFIA, повідомив глава агентства NASA Джим Брайденстайн у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Планета-мандрівниця розміром із Землю прямує нашою галактикою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути