Ексклюзиви
вівторок, 29 червня 2021 14:06

Перламутрові хмари: українські полярники показали фото й пояснили феномен
3

В Антарктиді українські полярники опублікували фото перламутрових хмар над островом Галіндес. Вони формуються за температури -85°С та складаються з льоду.

Персонал станції "Академік Вернадський" слідкуватиме за явищем, що впливає на рівень озону в атмосфері, повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Facebook. Ці хмари тонкі, тож вдень, на тлі розсіяного світла їх фактично не видно. Системному адміністратору станції Ярославу Дозорову вдалося їх зазнімкувати під час заходу сонця.

Фото: Ярослав Дозоров

"Перламутрові хмари є досить рідкісними. Їхня повна назва – крижані полярні стратосферні хмари. В Антарктиці побачити їх можна переважно взимку, коли в нижніх шарах стратосфери температура опускається до аномального рівня. Саме така температура є однією з головних умов формування цих хмар. Інша обов'язкова умова – наявність ядер конденсації, тобто мінічастинок, на яких пара починає переходити в рідкий стан", - йдеться у повідомленні.

Виникнення таких хмар пов'язують із зіштовхуванням висхідних потоків повітря з гірськими хребтами, подальшим огинанням потоками хребтів та сходженням униз. Так утворюється "хвиля". Оскільки в полярних регіонах висота тропосфери не більш як 7-8 км, то верхівка "хвилі" потрапляє в стратосферу, сприяючи формуванню перламутрових хмар. Також їх утворення може бути пов'язане з сильними тропосферними циклонами.

Виділяють також другий тип полярних стратосферних хмар, які, на відміну від крижаних, складаються з води та азотної кислоти. Вони не мають таких яскравих кольорів, як перламутрові, і їх складно помітити неозброєним оком. Водночас саме цей тип хмар сприяє руйнуванню озонового шару, адже на їхніх поверхнях хлор набуває реактивних форм, що знищують полярний стратосферний озон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські полярники вивчають загадкові останки кита в Антарктиді

У травні до берегів острова Галіндез, де розташована українська полярна станція "Академік Вернадський", припливли одразу два кити-горбачі. Попри поширеність цих китів у районі Антарктичного півострова, їх зазвичай бачать лише у відкритому морі.

Зараз ви читаєте новину «Перламутрові хмари: українські полярники показали фото й пояснили феномен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути