вівторок, 27 червня 2017 13:25

Відсутність оцінок у початковій школі - світова практика - фахівець

Відсутність оцінок у початковій школі - світова практика - фахівець
У 4-му класі оцінки у щоденнику виражатимуть словами: "відмінно" (В), "добре" (Д), "задовільно" (З), "потребує покращення" (П). Фото:Всім

Міністерство освіти підготувало проект концепції початкової освіти. Якщо його ухвалять, з наступного року у 1-3-х класах скасують оцінки.

У міністерстві пропонують повідомляти учням про їхні старання: "молодець", "добре" чи "чудово". У 4-му класі оцінки у щоденнику виражатимуть словами: "відмінно" (В), "добре" (Д), "задовільно" (З), "потребує покращення" (П).

Скасування оцінок у початковій школі сприятиме переорієнтації школи, вважають фахівці.

"Українська школа орієнтована на складання оцінювання. Відсутність оцінок у початковій школі - розповсюджена практика у світі. Отже, дитину не оцінюють порівняно з іншими, а дають відгук її роботі. Відмова від оцінок у початковій школі створить стимулювальну систему", - каже Gazeta.ua експерт аналітичного центру CEDOS Ірина Когут.

Скасування оцінок у 1-му класі з вересня минулого року викликала спротив зі сторони вчителів і батьків. Вони виявилися не готові до такого кроку, розповідає фахівець.

"Вчителі не знають, як без оцінки відзначити знання учня. Саме тому педагогів потрібно перевчати. Проводити серед них тренінги, семінари, робити публікації про закордонний досвід у фахових журналах. Батьки також не знають, як без оцінок відслідковувати успішність дитини у школі. Для них дивно, що дитина не приносить зі школи оцінок. Серед батьків варто також проводити просвітницьку діяльність. Тоді спротив буде значно менший", - переконана Ірина Когут.

Зараз ви читаєте новину «Відсутність оцінок у початковій школі - світова практика - фахівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути