середа, 13 березня 2024 09:31

Відкрили нову планету Сонячної системи

Відкрили нову планету Сонячної системи
Відкрили нову планету Сонячної системи фото: BBC

13 березня 1781 року британський астроном Вільям Гершель відкрив нову планету Сонячної системи - Уран. Це сьома планета від Сонця.

Уран належить до планет-гігантів. Його діаметр в 4 рази більший за діаметр Землі. Це робить його четвертою за масою планетою Сонячної системи.

Уран став першою планетою, яку відкрили в Новий час і за допомогою телескопа. Ранні спостерігачі ніколи не визнавали Уран за планету через його тьмяність та повільний рух орбітою. Планету назвали на честь античного божества Урана, яке є уособленням неба та піднебесного простору.

У надрах Урана відсутній металічний водень, проте в них є багато високотемпературних модифікацій льоду. З цієї причини фахівці виділили планету в окрему категорію "крижаних гігантів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли уламок рідкісного метеорита

Основу атмосфери Урана складають водень і гелій. Крім того, в ній виявили сліди метану та інших вуглеводнів, а також хмари з льоду, твердого аміаку та водню. Уран має найхолоднішу планетарну атмосферу в Сонячній системі з мінімальною температурою -224 °C.

Уран має систему кілець та магнітосферу. Навколо нього обертаються 27 супутників. Орієнтація Урана в просторі відрізняється від інших планет Сонячної системи - його вісь обертання лежить ніби на боці відносно площини обертання навколо Сонця. Внаслідок цього планета буває оберненою до Сонця то північним полюсом, то південним, то екватором, то середніми широтами.

12 квітня 1961 року Юрій Гагарін став першою людиною у світовій історії, що здійснила політ до космічного простору. Ракету-носій "Восток" із кораблем "Восток-1", на борту якої перебував Гагарін, запустили з космодрому Байконур.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили нову планету Сонячної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути