Ексклюзиви
вівторок, 13 жовтня 2020 11:15

Об'єкти Національної академії наук перетворили на звалища — держаудитслужба

Об'єкти Національної академії наук перетворили на звалища — держаудитслужба
НАН України занедбала власні території та будівлі Фото: nas.gov.ua

Чималі території та будівлі Національної академії наук України перетворилися на звалища, а керівництво Академії націлене на отримання додаткового заробітку. Про це вчора повідомив портал "Економічна правда" з посиланням на висновки Державної аудиторської служби.

У документі навели результати виконання бюджетних програм НААН за період з 01.01.2016 по 30.06.2019.

"Аудиторське дослідження засвідчило, що самоврядність Академії не сприяє розвитку науки в державі та призводить до її занепаду, — йдеться у документі. — Колись потужний майновий комплекс з відповідною соціальною інфраструктурою і підприємства, установи та організації, які бюджетним коштом успішно розвивались та займалися розробкою і впровадженням наукових досягнень в різних галузях, сьогодні приведені до краху".

Наразі до майнового комплексу НАН України входять 6443 об'єкти будівель та інженерних споруд загальною площею 3541,5 тис. кв. м та землі різного цільового призначення загальною площею 145 тис. га. Загальна вартість майнового комплексу НАН України — 44,3 млрд грн, зокрема 36,9 млрд грн — вартість земель.

"Через безгосподарність Академії чималі території та будівлі (комплекси), які призначалися для наукової діяльності, сьогодні перетворені на звалища та смітники, на будинки-"привиди" та напівзруйновані споруди", — кажуть аудитори.

У звіті експерти наводять конкретні приклади занедбаних підприємств. Наприклад, Академія фактично втратила державне підприємство "Джанкойсько-Сиваський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України". Його мета — проведення наукових досліджень та добування солі морської. Наразі підприємство не працює, його будівлі та споруди вартістю 4,1 млн грн майже зруйновані.

Академія Наук досить слабо відстоює свої інтереси перед приватними орендарями їхнього майна, вважають аудитори.

Мережа Академії налічує 415 об'єктів. Проте аудитори розповіли, що будь-яких відомостей про 76 таких підприємств взагалі немає, 36 — не працюють, 16 — не виконують своїх статутних завдань, 3 — існують лише на папері, 2 — не здійснюють діяльності, проте продовжують звітуватися, утримувати адміністративний персонал та накопичувати борги.

Попри це, підприємства та установи й досі не ліквідували.

Замість використання земель у наукових цілях та вирішення житлового питання вчених України, Академія віддала свої землі приватним забудовникам, йдеться в звіті аудиторської служби.

Керівництво та наукові працівники Академії вважають, що єдиною проблемою, яка гальмує розвиток української науки, є недостатнє фінансування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому і за що присудили Нобелівську премію з економіки

7 жовтня цього року відбулися вибори президента Національної академії наук України. Наступником Бориса Патона став Анатолій Загородній. Про це повідомила пресслужба НАН.

Зараз ви читаєте новину «Об'єкти Національної академії наук перетворили на звалища — держаудитслужба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути