Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2018 10:56

Назвали швидкість танення Антарктиди - як підіймається рівень Світового океану

Назвали швидкість танення Антарктиди - як підіймається рівень Світового океану
Льодовий купол Антарктиди тане втричі швидше, ніж про це заявляли вчені. Щороку 159 тонн льоду піднімає рівень Світового океану на 0,6 мм. Фото із відкритих джерел

Щорічне танення льодового куполу у Західній Антарктиді втричі перевищує показники, які були зафіксовані у минулому столітті.

"Результати, оприлюднені у журналі "Nature", засвідчують, що щорічна втрата льоду у Західній Антарктиді - найбільш уразливому до підвищення температури регіоні світу - майже втричі більша, ніж вказували попередні заміри, і становить не 59 мільярдів тонн на рік, а 159 млрд тонн", - передає Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи піде Антарктида під воду

Протягом 1992-2017 років льодовик Антарктиди втратив понад трьох трильйонів тонн льоду. А рівень Світового океану щорічно підіймається на 0,6 мм, а не на 0,2 мм, як про це повідомляли науковці раніше.

Вчені не можуть заявити про єдину причину, через яку тане льодяний покрив материка, але пов'язують це із зміною клімату.

Льодовий купол Антарктиди завтовшки 2000 м, вкриває 24 млн кв км материка, й містить 60% усієї прісної води Земної кулі. В разі повного танення - рівень Світового океану підніметься на 58 метрів, і затопить значні частини заселених материків.

Зараз ви читаєте новину «Назвали швидкість танення Антарктиди - як підіймається рівень Світового океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути