вівторок, 06 жовтня 2020 13:41

Назвали лауреатів Нобелівської премії з фізики

Назвали лауреатів Нобелівської премії з фізики
Ґензель та Ґез із 90-х досліджували об'єкт у центрі нашої Галактики під назвою Стрілець А*, який, як довели вчені, є супермасивною чорною дірою. Фото: facebook.com/nobelprize

Нобелівську премію з фізики цьогоріч отримали троє вчених: Роджер Пенроуз за дослідження чорних дір, а також Райнгард Ґензель та Андреа Ґез - за відкриття "супермасивного компактного об'єкта" у центрі Чумацького Шляху.

Лауреати розділять премію між собою: половину отримає Пенроуз, а Ґензель та Ґез по 25%, повідомив Нобелівський комітет у Twitter.

Відкриття фізиків стали значним внеском у наше розуміння чорних дір. Пенроуз встановив, що їх формування є прямим наслідком загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна (сам учений не вірив, що вони існують). Ґензель та Ґез із 90-х досліджували об'єкт у центрі нашої Галактики під назвою Стрілець А*, який, як довели вчені, є супермасивною чорною дірою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали лауреатів Нобелівської премії з медицини

Традиційна церемонія вручення Нобелівських премій у Стокгольмі з особистою участю лауреатів скасована через пандемію коронавірусу.

Зазвичай лауреатів запрошують до Стокгольма для отримання медалей і дипломів від короля Швеції особисто на офіційній церемонії в грудні.

Під час Другої світової війни кілька премій не були присуджені, а деякі - відкладені, хоча Швеція не брала участь у бойових діях.

Зараз ви читаєте новину «Назвали лауреатів Нобелівської премії з фізики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути