Ексклюзиви
пʼятниця, 06 серпня 2021 06:01

Знайшли найближчу до Сонця планету-океан

Знайшли найближчу до Сонця планету-океан
В космосі знайшли планету-океан. Фото: Reuters

Астрономи представили результати досліджень багатопланетної системи L 98-59, що розташована в 35 світлових роках від Сонця.

Їм вдалося знайти в ній "планету-океан", що володіє великими запасами води, повідомляє Європейська південна обсерваторія і журнал Astronomy & Astrophysics.

"Група астрономів, що працює на Дуже Великому телескопі Європейської Південної обсерваторії (VLT ESO) в Чилі, досліджувала систему планет навколо прилеглої зірки L 98-59, схожих на планети внутрішньої Сонячної системи. Серед них виявлено: планета з масою вдвічі менше маси Венери - найлегша з усіх екзопланет, відкритих методом вимірювання променевих швидкостей, "планета-океан" і планета, яка, можливо, лежить у "зоні проживання", - йдеться в повідомленні.

За допомогою телескопа ESO VLT вчені встановили, що в атмосферах або в надрах трьох з цих планет, можливо, є вода. Дві планети системи L 98-59, розташовані ближче до зірки, ймовірно, сухі: якщо там і є вода, то її мало. Але на третій планеті - L 98-59d - вода може становити до 30% маси.

Вчені припускають, що планета, розташована в зоні проживання, можливо, має атмосферу, яка захищає і підтримує на ній розвиток життя.

Отримані результати - важливий крок у пошуках життя на землеподобних планетах за межами Сонячної системи. Дослідники сподіваються продовжити вивчення цієї планетної системи з очікуючим запуску нових Космічним телескопом Джеймса Вебба (JWST) NASA/ESA/CSA і Надзвичайно Великого телескопа ESO (ELT), що будують у чилійській пустелі Атакама.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найближчу до Сонця планету-океан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути