Ексклюзиви
четвер, 04 травня 2023 12:07

Почали будівництво нової залізниці

Почали будівництво нової залізниці
Почали будівництво найстарішої залізниці України фото: izbirkom.org.ua

4 травня 1863 року почали будівництво першої гілки Одеської залізниці. Вона є однією з найстаріших залізниць України.

Історія створення залізничних шляхів у Чорноморському краї бере свій початок ще з середини 30-х років XIX ст. Граф Михайло Воронцов доручив талановитим бельгійським інженерам провести спеціальне дослідження та вказати найоптимальнішу трасу для укладання залізничного полотна до портів Одеси, Миколаєва та Феодосії.

Уже за 30 років населення Одеси перевищувало 100 тис. жителів, а за обсягами вантажообіг Одеського порту був другим у Російській імперії. Тому виникла необхідність в зручному підвезенні зерна. Окрім того, слід було організувати стійке підвезення продовольчих товарів для жителів міста та військового гарнізону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заснували потужну машинобудівну компанію

16 травня 1863 року приблизно на Тираспольській заставі відбулося освячення початку будівельних робіт. Військово-робочий загін почав працювати в присутності публіки. В той час другий загін почав роботи в районі станції Гниляково. Початок будівництва залізниці став міцним поштовхом до активного розвитку промисловості та торгівлі у південно-західному краї імперії. Будівництво проводили одразу в трьох напрямках: до станції Роздільна, до Карантинної Гавані та Кінної площі.

Протяжність першої залізничної гілки Одеса - Балта становила 220 верст. Наразі експлуатаційна довжина колій Одеської залізниці сягає майже 4 тис. км, з яких понад 1,7 тис. км є електрифікованими.

В Україні першу залізницю збудовали 1861 року. Прокладання колії почалося з Перемишля до Львова. Протяжність становила 97,6 км. У Львовi в жовтнi 1861 року завершили будівництво вокзалу і вже 4 листопада 1861 року до Львова з Перемишля прибув перший пасажирський потяг, який мав назву "Ярослав".

Зараз ви читаєте новину «Почали будівництво нової залізниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути