вівторок, 06 квітня 2021 04:25

На Юпітері виявили нові полярні сяйва

Космічний апарат Juno, який належить NASA, виявив нові полярні сяйва на Юпітері. Вони коливалися над полюсами планети.

Подібні космічні апарати обертаються навколо планет і збирають дані, щоб допомогти вченим дізнатися більше Сонячну систему, інформує Slash Gear.

Автор: Slash Gear
  На Юпітері виявили нові полярні сяйва
На Юпітері виявили нові полярні сяйва

Полярне сяйво виявили за допомогою ультрафіолетового спектрографа на борту Juno. NASA заявляє, що полярне сяйво має дуже слабке кільцеве випромінювання, яке з часом розширюється зі швидкістю від 3 до 7,7 км/с. Вчені вважають, що полярне сяйво викликають заряджені частки, які надходять з краю магнітосфери гігантської планети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили найвіддаленіший острів світу

Полярні сяйва на Юпітері пов'язані із зарядженими частками в магнітосфері так як і на Землі. Одна істотна відмінність полягає в тому, що Юпітер має потужнішу магнітосферу, приблизно у 20 тис. разів сильнішу, ніж у Землі. Сила магнітосфери Юпітера дозволяє планеті відхиляти сонячний вітер на відстань до 6 млн км від планети.

Розташування полярних кілець на високих широтах вказує на те, що, частки, які призводять до викидів, походять з магнітосфери самої планети. Заряджені частки, зареєстровані приладом UVS, виходять із зовнішніх меж магнітосфери, де плазма сонячного вітру взаємодіє з плазмою Юпітера.

Юпітер - п'ята планета від Сонця і найбільша в Сонячній системі. Планета в 2,5 рази більша за масу всіх інших планет Сонячної системи.

Зараз ви читаєте новину «На Юпітері виявили нові полярні сяйва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути