понеділок, 20 липня 2020 13:55

На Марсі не виявили ознак життя

Автор: "Вікінг-1"
  Перший панорамний знімок поверхні Марса
Перший панорамний знімок поверхні Марса

20 липня 1976-го об 11:53 непілотований відсік американського космічного корабля "Вікінг-1" здійснив м'яку посадку на поверхню Марса.

Космічну програму "Вікінг", яка мала на меті знайти ознаки життя на планеті, організувало Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США. Вона стала останньою із серії польотів для вивчення Марсу.

Перед польотом апарату співробітники НАСА ретельно стерилізували спускові модулі для запобігання зараження Марсу земними формами життя.

Посадка космічного корабля була запланована на 4 липня 1976-го, в 200-річчя з дня незалежності США. Однак зображення запланованого місця посадки показали його непридатність для безпечної посадки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніл Армстронґ пробув на Місяці понад 2 год.

Посадку "Вікінг-1" здійснив у районі Chryse Planitiа. Пропрацював спусковий апарат до 11 листопада 1982-го. Через помилку оператора при оновленні програмного забезпечення, яка призвела до виходу з ладу сонячних батарей, із ним втратили зв'язок.

У вересні того ж року запустили "Вікінг-2". Під час спареної місії поверхню Марсу сфотографували з роздільною здатністю 150-300 м. На знімках видно пустельну місцевість з червонуватим грунтом, усіяним камінням.

Основними елементами в ґрунті, за даними рентгено-флуоресцентного спектрометра "Вікінгів", були кремній, залізо, кальцій, алюміній і титан. Зразки ґрунту, які обидва апарати взяли на аналіз, не виявили жодних слідів життєдіяльності мікроорганізмів на планеті.

8 жовтня 2015-го NASA опублікувала офіційний план дослідження космосу людиною і колонізацію Марса.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі не виявили ознак життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути