вівторок, 12 травня 2020 12:19

Мінцифри заперечує витік персональних даних із застосунку "Дія"

Мінцифри заперечує витік персональних даних із застосунку "Дія"
Глава Мінцифри Михайло Федоров заперечив, що з додатку "Дія" зливають персональні дані українців. Фото: facebook.com/svobodnaya.academy

У Міністерстві цифрової трансформації заперечують, що Telegram-бот, який напередодні злив у мережу базу даних українців із 26 млн водійських посвідчень, пов'язаний з додатком "Дія".

Про це очільник Мінцифри Михайло Федоров повідомив через свою сторінку на Facebook.

"У Telegram запрацював бот, який використовує великі обсяги персональних даних. Одразу активно почали розповсюджуватися фейки, що ця інформація пов'язана з роботою застосунку "Дія". Це неможливо навіть теоретично", - розповів Федоров.

Як пояснив міністр, "Дія" не має бази даних і не накопичує такої інформації. Окрім того, кількість інформації, доступної в зазначеному боті, набагато перебільшує ту, з якою працює "Дія". За даними Федорова, попередній аналіз інформації бота свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в даркнеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хакери вкрали дані 5 млн банківських карт

"Зокрема, йдеться про базу даних Приватбанку (до націоналізації), а також інших приватних (недержавних) баз даних. Наприклад, у боті доступні паролі від ВКонтакте, Linkedin", - написав чиновник.

Служба безпеки України розпочала відповідні слідчі дії щодо роботи Telegram-бота та доступних у ньому персональних даних. Ідеться про те, що в месенджері Telegram зʼявилися два боти, які продають особисті дані українців (номери паспортів, ІПН, дані прописки). Така інформація з'явилася наприкінці квітня в ЗМІ.

Додаток "Дія" може стати новою цифровою ерою в системі української бюрократії. Проста програма на мобільному телефоні стає сервісом, яким користуватимуться більшість українців, які хочуть отримати державні послуги, але не бажають мати справи з ''живими чиновниками''.

З 22 квітня в додатку з'явилися цифрові паспорти, які мають такі ж можливості, як паперові. Ще раніше у програму завели водійські права, які можна показувати патрульним.

Зараз ви читаєте новину «Мінцифри заперечує витік персональних даних із застосунку "Дія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути