понеділок, 10 серпня 2020 14:20

Микола Жулинський підтримав Анатолія Загороднього на виборах президента НАН України

Микола Жулинський підтримав Анатолія Загороднього на виборах президента НАН України
Академік Микола Жулинський: "Програма Анатолія Загороднього видається мені найреалістичнішою". Фото: Вікіпедія

Директор Інституту літератури ім. Тараса Шевченка академік Микола Жулинський підтримав академіка Анатолія Загороднього на майбутніх виборах президента Національної академії наук України.

Микола Жулинський наголошує на важливості збереження автономного та самоврядного статусу Національної академії наук України та свободи наукової творчості її вчених, йдеться в статті академіка на сайті газети "День".

Найбільше для подальшого виваженого й ефективного реформування діяльності НАН України підходить кандидатура нинішнього віцепрезидента Академії, директора Інституту теоретичної фізики ім. Боголюбова НАН України академіка Анатолія Загороднього, вважає Жулинський. Анатолій Загородній має незаперечний авторитет у вітчизняних і закордонних наукових колах та великий управлінський досвід. Він відзначився активною участю в реформуванні національної наукової сфери, що дало відчутні позитивні результати.

"Програма Анатолія Загороднього видається мені найреалістичнішою, придатною для реалізації в умовах кризової ситуації, в якій перебуває наша держава, національна і світова економіка. Найперше тому, що програма Загороднього передбачає реалізацію напрацювань, які вже здійснила НАН у плані реформування академічної наукової сфери", – пише академік Микола Жулинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний закон забезпечить захист і підтримку української - активісти поширюють звернення

Академік Анатолій Загородній глибоко розуміє важливість соціогуманітарних досліджень для розвитку науки загалом та українського суспільства й Української держави зокрема, вважає Микола Жулинський.

Вибори президента НАН України мають відбутися у вересні цього року або й пізніше, залежності від ситуації з поширенням коронавірусу в Україні. Президент НАН України Борис Патон не братиме участі в майбутніх виборах. Участь у виборах беруть: Анатолій Загородній, Володимир Семиноженко, Владислав Гончарук, Сергій Комісаренко та Богдан Данилишин.

Українську академію наук засновано указом гетьмана Павла Скоропадського 14 листопада 1918 року як самоврядну установу. Перше спільне зібрання 27 листопада 1918 обрало президентом УАН професора Володимира Вернадського, а неодмінним секретарем - Агатангела Кримського.

Національна академія наук України є найбільшим центром наукових досліджень у країні. Загальна кількість працівників, станом на 01.01.2019 року, - 29 870 осіб. Зокрема, 15310 - наукових працівників. Серед них 2367 доктори наук і 6746 кандидатів наук.

Зараз ви читаєте новину «Микола Жулинський підтримав Анатолія Загороднього на виборах президента НАН України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути