середа, 21 листопада 2018 07:41

Колонізація Марсу: плани Маска висміяли

Колонізація Марсу: плани Маска висміяли
Проблема колонізації цієї планети в науковому співтоваристві США є, свого роду, ящиком Пандори для масової аудиторії. Фото - Podrobnosti.ua

Плани з колонізації Марса - абсурдні.

Проблема колонізації цієї планети в науковому співтоваристві США є, свого роду, ящиком Пандори для масової аудиторії. Попри грандіозні плани і заяви Ілона Маска, населити Червону планету землянами - неможливо. Про це заявив американський популяризатор науки Білл Най. Телеведучий вказує, що там немає ніяких ресурсів і що люди не можуть подбати навіть про свою планету.

"При всій моїй повазі до ідеї тераформування Марса. Хлопці, ви що, під кайфом?", - сказав Най в інтерв'ю USA Today.

Додав, що колонізація Марса - це, скоріше, наукова фантастика. Телеведучий також вважає ці плани дурними, оскільки "людство не може подбати про планету, на якій воно живе". Хоч Білл Най і радить залишити Марс в спокої, він не проти відправки туди космонавтів для наукових досліджень.

"Це не розумно, тому що там дуже холодно і майже немає води. Не говорячи вже про їжу і, я нагадаю, повітря", - говорить Білл.

Не менш відомий телеведучий і астрофізик Ніл Деграссі Тайсон також заявляв, що колонізація Марса неможлива. Крім медійних особистостей, свої аргументи представляли і вчені. Кілька місяців тому в журналі Nature Astronomy вийшла робота Брюса Якоскі, яку проспонсорувало NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колонізація Марса: "SpaceX" провела таємну нараду

Зокрема, там зазначено, що тераформування (створення прийнятних кліматичних умов для людини) Марса неможливо, оскільки на цій планеті занадто мало вуглекислого газу і інженери не зможуть значно підвищити там температуру штучним чином. Дослідники підрахували, що навіть якщо вийде витягти весь діоксид карбону, що є у мінералах, льодовиках і грунті Марса - його кількість в атмосфері збільшиться лише до 6.9% від земного. Теоретично, це може підвищити температуру до 10 градусів Цельсія. На Землі це, звичайно, значні цифри, але в умовах стабільних марсіанських мінус 60 - таке потепління буде не дуже помітним.

Що думає Маск

Плани засновника SpaceX більш ніж серйозні, і, схоже, він не збирається від них відступати. В кінці вересня 2018-го Ілон навіть опублікував макети довгоочікуваної ракети BFR і першої людської бази на Марсі Mars Base Alpha. Маск запевняв, що перші місії BFR без людей повинні стартувати у 2022-му, а два керованих людиною польоту відбудуться не раніше 2024-го. Заснувати першу базу землян на Марсі SpaceX планує до 2028-го.

В ідеалі, кожна BFR повинна буде доставити 100 чоловік команди і 100 тонн корисного вантажу, які допоможуть їм влаштуватися і добувати близько однієї тонни льоду в день.
Крім деяких розбіжностей зі SpaceX в практичній реалізації проекту, впевнений в колонізації Марса і засновник Марсіанської спільноти Роберт Зубрін, що розробляв місії на Марс для NASA в 1990-х.

Оприлюднили план колонізації Марсу. Вчені Федеральної політехнічної школи Лозанни у Швейцарії описали покрокову інструкцію, як створити на Червоній планеті надійну дослідницьку станцію.

Зараз ви читаєте новину «Колонізація Марсу: плани Маска висміяли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути