понеділок, 22 лютого 2021 11:34

Клонували вівцю

Клонували вівцю
Уперше клонували вівцю фото: wikipedia.org

22 лютого 1997 року единбурзькі вчені з Шотландії вперше повідомили про успішне клонування вівці, яка народилася 5 липня 1996 року. Новонароджена отримала ім'я Доллі.

Спочатку вівця отримала ідентифікаційний код 6LL3. Ім'я Доллі вона отримала згодом, на честь американської кантрі-співачки Доллі Партон за пропозицією одного із пастухів, який допомагав при окоті вівці. Своєю появою вона завдячує технології пересадки ядер соматичних клітин.

До народження Доллі вже пробували клонувати організми, зокрема клонували вівць Меган і Мораг. Дослідження проводила та сама група вчених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До космосу відправили собак

У процесі створення Доллі в 277 яйцеклітин помістили ядра із нестатевих клітин, після чого утворили 29 ембріонів, із яких вижила лише Доллі.

Доллі померла 14 лютого 2003 року від прогресуючого захворювання легень, що спричинив ретровірус. Такі захворювання виявляють лише у літніх вівць.

21 лютого 1953 року американець Джеймс Вотсон і британець Френсіс Крік запропонували подвійну спіраль для структурної моделі ДНК. За 9 років науковці стали лауреатами Нобелівської премії за відкриття в галузі молекулярної структури нуклеїнових кислот. З того часу науковці всього світу глибоко досліджували ДНК.

Зараз ви читаєте новину «Клонували вівцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути