четвер, 19 серпня 2021 11:47

Штучний інтелект допоміг онкохворому актору повернути втрачений голос

Штучний інтелект допоміг онкохворому актору повернути втрачений голос
Система Voice Engine тренує модель штучного інтелекту. Фото: instagram.com/valkilmerofficial

Британський стартап Sonantic відтворив за допомогою штучного інтелекту голос американського актора Вела Кілмера, у якого 2015 року виявили рак гортані.

Тепер актор, який понад шість років не мав змоги звично спілкуватися, знову може говорити природним голосом, повідомляють на сайті компанії.

"Коли створюють голосові моделі, людей просять читати текст за спеціально підготовленими сценаріями. Звуки записують і передають системі Voice Engine, яка тренує модель штучного інтелекту. У випадку з Кілмером довелося більше попрацювати вручну. Для створення моделі втраченого через хворобу голосу обрали рядки зі старих фільмів, де був чистий звук із невеликим фоновим шумом", - ідеться в повідомленні.

Команда актора надала мало матеріалів, тож Voice Engine розпочала навчання штучного інтелекту з удесятеро меншою кількістю даних, ніж зазвичай використовують у подібних проєктах.

"Із такою обмеженою кількістю даних алгоритми, які ми використовували у Voice Engine, не дали потрібних результатів. Вирішили дослідити й запровадити нові алгоритми, які могли б створити якісніші варіанти з наявних даних. Зараз готово понад 40 різних моделей голосу. Ми обрали найкращу, найякіснішу та найвиразнішу", - зазначають творці Sonantic.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект "допоможе" акторам заговорити мовами дубляжу

У кінофраншизу "Гаррі Поттера" замість британських помістили відомих американських акторів. Відео виклали на каналі YouTube Race Archibold. Акторів у фільм перенесла спеціально навчена на базі штучного інтелекту нейромережа. Меріл Стріп завдяки алгоритму приміряла на себе образ професорки Макґонеґел.

Зараз ви читаєте новину «Штучний інтелект допоміг онкохворому актору повернути втрачений голос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути