пʼятниця, 21 грудня 2018 14:35

"Холодна пастка": на Марсі сфотографували вічний льодовик

  Повітря, яке потрапляє в обмежену валом кратера ділянку, охолоджується на льоду й опускається вниз. Як результат - над льодовиком завжди є "товста ковдра" з холодного повітря.
Повітря, яке потрапляє в обмежену валом кратера ділянку, охолоджується на льоду й опускається вниз. Як результат - над льодовиком завжди є "товста ковдра" з холодного повітря.

Опублікували знімок льодовика, що займає практично все дно 80-кілометрового кратера Корольов у північній півкулі Марсу. Сфотографувати льодовик вдалося Європейському космічному агентству з борту апарата "Марс-Експрес". Про це пише N+1.

"Він примітний не лише своєю красою, але й тим, що це наочний приклад "холодної пастки" — місця, в якому довгий час може зберігатися лід", - йдеться у повідомленні.

На Місяці "холодними пастками" називають приполярні кратери, на дно яких ніколи не падають промені Сонця, але на Марсі механізм їхньої дії інший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видно плазму: показали фото Сонця з найближчої в історії відстані

Повітря, яке потрапляє в обмежену валом кратера ділянку, охолоджується на льоду й опускається донизу. Як результат - над льодовиком завжди присутня "товста ковдра" з холодного повітря, якому не дають розтектися стінки кратера. Їхня висота досягає 2 км. Завдяки цьому льодовик у кратері не тане ні взимку, ні влітку.

Команда зонду InSight почала фотографувати околиці посадкової платформи космічного апарату на Марсі. Світлини роблять для вибору місця під буріння 5-метрової свердловини, йдеться на сайті NASA.

Зараз ви читаєте новину «"Холодна пастка": на Марсі сфотографували вічний льодовик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути