субота, 30 грудня 2017 09:55

Головні астрономічні явища 2017 року

Головні астрономічні явища 2017 року
У 2017-му відбулося 4 затемнення.Фото: mtpr.org

Фахівці кажуть, що найбільш значущі астрономічні явища ті, що мають вплив на свідомість людей. До прикладу, у давнину люди боялися затемнень. Нині до таких явищ також ставляться з обережністю. Затемнення впливають на психоемоційний та фізичний стан людини. Але затемнення можна використовувати як унікальну можливість для коригування свого життя і долі. У 2017-му відбулося 4 затемнення: по 2 Сонця і Місяця. Протягом року зазвичай відбувається два-три сонячні затемнення.

Gazeta.ua підготувала добірку головних астрономічних явищ року, що минає.

1. Відкрили планети, на яких можливе життя

NASA виявили за межами Сонячної системи 7 нових планет. Небесні тіла подібні до Землі. Вони обертаються навколо зірки TRAPPIST-1 в сузір'ї Водолія, розташованому у 39,5 світлових років від Сонця. Маса кожної планети від 0,4 до 1,4 рази більше маси Землі.

На трьох із семи виявлених планетах можливе життя. Там сприятлива температура і водойми. На трьох інших планетах є "обмежені регіони з водоймами". Сьома планета занадто холодна для рідкої води.

На початок 2017-го астрономи достовірно підтвердили існування 3,5 тис. екзопланет у 2,7 тис. планетних системах.

2. Сонячне затемнення

21 серпня о 21.26 відбулося повне затемнення Сонця. Його смуга шириною у 113 км простягнулася від Західного до Східного узбережжя США. Востаннє подібне астрономічне явище відбулося 99 років тому. Наступне - у вересні 1935-го. Саме тому затемнення Сонця назвали "Великим американським".

Сонячне затемнення відбувається, коли Місяць розташовується між спостерігачем і Сонцем. Супутник Землі закриває Сонце. Діаметр Сонця у 400 разів перевищує діаметр Місяця. Саме цей ефект закриває світило від землян.

Затемнення нинішнього року унікальне. Сонячна корона була у кілька разів більшою, ніж під час попередніх астрономічних явищ. Затемнення "пройшло" США зі швидкістю в 2,4 тис. км в годину. Місяць закрив Сонце на півтори години. За цей період його могли побачити жителі 14 штатів.

26 лютого відбулося ще одне затемнення Сонця - кільцеподібне. Його бачили у країнах Південної півкулі. Тривалість явища - 44 с. Його ширина - 31 км.

3. Місячне затемнення

Під час місячного затемнення Земля перебуває між Сонцем і супутником Землі. Наша планета відкидає тінь на Місяць. Саме тому він має червоне забарвлення.

Перше напівтіньове затемнення Місяця у нинішньому році відбулося 11 лютого. Його бачили у країнах Європи, Африки, Азії, Північній та Південній Америці. Астрономічне явище тривало 4 год. 19 хв.

Друге - часткове місячне затемнення. Тінь від Землі закрила південну чверть повного Місяця. Воно відбулося 7 серпня. Явище спостерігали у Європі, Азії, Африці, Австралії і Антарктиді. У західній частині України побачити астрономічне явище завадили хмари. На півдні та сході часткове затемнення Місяця було видно добре.

4. Метеоритні дощі

Уже в перші дні 2017-го, у ніч з 3 на 4 січня, жителі Землі могли помилуватися метеорним потоком Квадрантіди. Він утворився з хвоста астероїда 2003 EH1. На небі можна було розгледіти до сотні метеоритів на годину.

Утім сезон зорепадів розпочався у середині липня. Він тривав більше місяця. Пік небесного явища відбувся 12-13 серпня. Саме у цей період Земля опинилася у шлейфі пилових частинок комети Свіфт-Таттла. Частки згорали у атмосфері землі. Так утворювався метеоритний дощ. Близько 150 зірок падали щогодини у Північні півкулі, у Південній - більше 50.

У листопаді відбувся метеорний потік Леоніди. Пікових значень він досяг 16-17 листопада. Цей найшвидший метеоритний дощ спостерігають щороку. Частинки пилу з комети 55P / Храм-Tuttle потрапляють в атмосферу Землі зі швидкістю 159 тис. миль / год.

Останній метеоритний потік у нинішньому році - Гемініди. Він входить до трійки найпотужніших. За годину у небі можна спостерігати більше 100 метеорів. Найбільша інтенсивність зорепаду припала на 13-14 грудня. Зорепад бачили у будь-якій точці земної кулі. Найяскравіше - у Північній півкулі, бо потік пройде через сузір'я Близнюків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима на Марсі — фото NASA

5. Парад планет

У середині листопада відбулося унікальне астрономічне явище - парад планет. О 6-й ранку, 13-го листопада, злилися дві найяскравіші планети - Венера та Юпітер. Відстань між планетами складає мільйони кілометрів. Але вранці вони наблизились і перетворилися в єдину зірку. Так близько планети сходяться на небі раз у десятки років.

Через чотири днів відбулося друге зближення планет. Тоді До Юпітера і Венери приєднається Місяць. Разом три планети утворили трикутник. Побачити це явище можна було до 8 год. ранку.

Зараз ви читаєте новину «Головні астрономічні явища 2017 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути