Ексклюзиви
пʼятниця, 14 квітня 2023 21:24

Європарламент розроблює жорсткий закон про штучний інтелект – ЗМІ

Європарламент розроблює жорсткий закон про штучний інтелект – ЗМІ
В ЄС можуть ухвалити жорсткий закон щодо штучного інтелекту. Фото: Pexels

Європарламент готує жорсткі заходи щодо штучного інтелекту.

Хочуть змусити розробників чат-ботів повідомляти, чи використовують вони захищені авторським правом матеріали, пише Financial Times із посиланням на джерела.

Депутати Європарламенту близькі до узгодження низки пропозицій, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект.

"Серед заходів, які, ймовірно, будуть запропоновані парламентарями, - зобов'язання розробників таких продуктів, як ChatGPT від OpenAI, декларувати, чи використовується захищений авторським правом матеріал для навчання їхніх ШІ-моделей, що дозволить творцям контенту вимагати оплату. Депутати Європарламенту також хочуть, щоб відповідальність за зловживання програмами штучного інтелекту покладалася на розробників, таких як OpenAI, а не на менші компанії, які їх використовують", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можна заробити до $20 тис.: оголосили винагороду за знайдені в ChatGPT помилки

Суперечки викликала заборона на використання розпізнавання облич у громадських місцях за будь-яких обставин. Очікується, що країни ЄС під тиском своїх силових відомств будуть виступати проти повної заборони біометрії.

Депутати Європарламенту вже майже два роки ведуть боротьбу щодо контролю над штучним інтелектом. Їхнє порозуміння має вирішальне значення для початку ширших переговорів щодо закону про штучний інтелект.

Запропонований закон міститиме одні з найжорсткіших правил щодо розвитку штучного інтелекту. Після того, як парламент узгодить свою позицію, держави-члени, Європейська комісія та Європарламент спільно розроблять остаточний варіант законопроєкту, щоб ухвалити його до кінця поточної каденції Європарламенту в 2024 році.

Влада Італії вирішила заборонити доступ до чат-боту СhatGPT. Причиною є проблеми з конфіденційністю. 20 березня було порушено конфіденційність даних розмов користувачів та платіжної інформації людей, які купували платну версію ChatGPT.

18 лютого в Україні запрацював чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT від компанії Open AI.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент розроблює жорсткий закон про штучний інтелект – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути