Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2018 10:57

Дихати, їсти і ходити в туалет 6 днів - для астронавтів розробили скафандр

Дихати, їсти і ходити в туалет 6 днів - для астронавтів розробили скафандр
Фото: golosherson

Для астронавтів NASA розробили скафандр із вбудованим біотуалетом.

Скафандр назвали "Костюм для забезпечення життєдіяльності екіпажу Orion". Про це повідомляє space.com.

Костюм використовуватимуть для польотів на Місяць на новому американському космічному кораблі Orion. Він полегшить життя астронавтів у відкритому космосі.

Скафандр спроектували так, щоб екіпаж у разі розгерметизації кабіни корабля міг продовжувати роботу у костюмах протягом 6 днів. Тобто у костюмі астронавти можуть їсти та ходити у туалет. Подібну систему застосовували в скафандрах, призначених для пілотованих експедицій на Місяць у рамках програми "Аполлон".

В умовах мікрогравітації рідина не тече так, як на Землі. Вона зливається і "прилипає" до поверхонь. Так, наприклад, якщо в космосі плакати, то сльози утворють бульбашки. Вони "прилипають" до очей або вій, а не течуть. У туалеті на космічній станції використовують вакуумну систему для витягування рідин із тіла. Така ж система має бути і в костюмах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запуск SpaceX: обтічник ракети впав у море

Зараз американські астронавти використовують два типи скафандрів. Один надягають при старті і при посадці. Другий - при виходах у відкритий космос. У цих костюмах астронавти можуть перебувати до 10 год. Знявши скафандр, космонавти використовують бортові туалети.

Студенти й викладачі дизайнерської школи на Род-Айленді в США створили костюм для висадки на Марс. Над проектом спільно з НАСА працювали понад року. Скафандр виготовлений із надміцної нейлонової тканини. Тулуб космонавта надійно захищає "панцир" із вуглецевого волокна. До нього кріпляться м'які штани, щільні рукавиці та черевики. Костюм важить 22 кг і коштує $10 тис. Прототип скафандра випробують на Гаваях 2017-го. Там імітують експедиції на Марс.

Зараз ви читаєте новину «Дихати, їсти і ходити в туалет 6 днів - для астронавтів розробили скафандр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути