неділя, 01 січня 2023 04:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Детальне фото всієї Землі показали з космосу

Супутник спостереження за Землею NOAA-21 Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) показав повне фото Землі.

На ньому видно прозоре море навколо Куби, пожежу на півночі Індії та решту нашої планети. Про це повідомляє Space.

Зображення Землі, які складають цю мозаїку, і кілька крупних планів були зроблені 5 і 6 грудня інструментом Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS).

Супутник був запущений 10 листопада з бази "Ванденберг" у США. VIIRS збирає зображення як у видимому, так і в інфрачервоному спектрах, що дозволяє вченим бачити деталі поверхні Землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна без світла: показали фото із супутника після російських обстрілів

VIIRS надає вченим важливу інформацію про океани, атмосферу та сушу Землі. Він може виявляти різницю в кольорі океану, повідомляючи вченим, де знаходиться фітопланктон, або чи утворилося небезпечне цвітіння водоростей уздовж узбережжя, заселеного людьми.

Атмосферні дані приладу можуть допомогти вченим прогнозувати та контролювати рух штормів.

NOAA-21 є другим чинним супутником у серії "Об'єднана полярна супутникова система".

Вона забезпечує повні зображення Землі від полюса до полюса. Останній супутник JPSS, NOAA-20, був запущений у листопаді 2017 року.

Супутники обертаються між полюсами, спостерігаючи за всією поверхнею Землі двічі на день. Апарат летить на висоті 824 км над Землею зі швидкістю 27 360 км/год і перетинає екватор 14 разів на день.

10 грудня фотограф Маркус Варік сфотографував рожеве полярне сяйво поблизу норвезького міста Тромсе, розташованого за 350 км на північ від полярного кола.

Сталося це вдруге менш ніж за два місяці після того, як норвезькі спостерігачі вже помітили це надзвичайно рідкісне явище у небі, пише Space.com.

Зараз ви читаєте новину «Детальне фото всієї Землі показали з космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути