вівторок, 20 березня 2018 17:53

Чим корисне ведення щоденника

Чим корисне ведення щоденника
Записи у щоденнику слід робити регулярно. Фото: elustilist.ee

Ведення щоденника – корисна річ. Він допоможе подолати хандру, впоратися зі стресом та подарує відчуття щастя та гармонії, каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

"Щоденник необхідний у той момент, коли людина переживає стресову ситуацію. До прикладу, це може бути звільнення з роботи, розлучення чи смерть когось близького. Введення щоденника також необхідне, якщо у людини з'являються напади паніки чи страху, якщо важко приймати рішення, якщо перед сном у голові багато думок, які заважають заснути. Звісно, щоденник не замінить психотерапевта чи психолога, але може стати профілактикою тривожних розладів чи нападів хандри", - розповідає фахівець.

Для введення щоденника можна завести зошит або блокнот, писати на комп'ютері чи аркушах паперу, або створити нотатки у мобільному. Робити записи слід регулярно: спочатку щовечора, через кілька місяців регулярного введення – щотижня. Головне, писати навіть тоді, коли психологічний стан став кращим.

"Писати потрібно про все, що вас хвилює, приходить в голову в той момент. Мета щоденника – вилити на папір усі свої несказані думки та переживання, позбутися їх, щоб вони більше не турбували. Пишіть, не думаючи про пунктуацію, орфографію чи почерк. Пишіть так, як заманеться, - на полях, із закресленнями чи виправленнями. Спочатку писати важко, у голові може з'явитися "не знаю, про що писати". Але й такі фрази варто записувати", - радить психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися мислити позитивно, щоб стати щасливою людиною

У щоденнику можна створити список своїх радостей чи досягнень.

"Запишіть, що вас робить щасливим. Складіть список спогадів, які викликають усмішку та приємні емоції. Перечисліть усі свої найважливіші досягнення та навіть маленькі перемоги. Запишіть, що у вас викликає паніку, негативні емоції чи призводить до хандри, та як з цим ви боретеся. Маючи такий "позитивний" список, у нього можна зазирнути, коли на душі стає сумно", - каже Наталія Носаль.

20 березня відзначають Міжнародний день щастя. Цей день проголосила ООН 2012-го року. У рейтингу щасливих країн Україна перебуває на 132-му місці. Попереду - Гана, позаду - Уганда.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисне ведення щоденника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути