середа, 11 жовтня 2017 07:58

Астрономи виявили відсутню матерію у Всесвіті

Астрономи виявили відсутню матерію у Всесвіті
До теперішнього часу, вчені могли спостерігати лише половину розрахункової кількості баріонів матерії. Куди "поділася" інша, вони зрозуміти не могли. Фото - newscientist

Двома командами астрономів було заявлено про те, що виявлена ​​недостатня раніше частина Всесвіту, а саме баріонна матерія, тобто, її суттєвий фрагмент.

Дослідники зафіксували сигнали, які подавали газові нитки, які є сполучною ланкою між сусідніми галактиками.

Згідно з даними сучасної науки, в складі Всесвіту більше 95% займають темна енергія і темна матерія, розповідає видання New Scientist.

Частка матерії, що відноситься до категорії звичайна (баріонна), до складу якої входять нейтрони і протони, сягає не більше 4,6%. В основному, її містять зірки, міжзоряне середовище і гарячий космічний газ, що існує в кластерах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці побачать метеоритний дощ Драконіди

Досі вчені могли спостерігати лише половину розрахункової кількості баріонної матерії. Куди "поділася" решта, вони збагнути не могли.

З'ясувалося, вона "ховається" між кластерами і галактиками. Їй вже дали назву "тепло-гаряче міжгалактичне середовище". Труднощі в її виявленні були пов'язані з тим, що у неї низькі показники і щільності, і температури.

Знайти цю матерію допомогли зафіксовані зміни, які відбувалися, коли фотони проходили через тепло-гаряче міжгалактичне середовище. Щоб виявити матерію Всесвіту, яка вважалася зниклою, знадобилося вивчення 260 галактик.

Американський оптичний космічний телескоп Hubble сфотографував галактику ESO 553-46. Вона найшвидше серед галактик утворює зірки. ESO 553-46 - карликова галактика. Вона має малі розміри, але виявляє високу активність.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи виявили відсутню матерію у Всесвіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути