четвер, 15 грудня 2016 13:44

Яким буде світ через 100 років - прогнози футурологів
10

Футурологи - одні з небагатьох людей, хто може передбачити появу нових технологій, продуктів чи нереальних змін у нашому повсякденному житті. Провідні фахівці планети визначилися з майбутнім людства. Вони прогнозують переселення розуму в комп'ютери, зникнення релігій, розбудову мегаполісів та навіть безсмертя.

Gazeta.ua відібрала 10 найцікавіших прогнозів про те, яким буде наше майбутнє.

Контроль погоди

 

Уже зараз існують способи боротьби з торнадо або виклику дощу. Завдяки вивченню клімату в останні роки через страхи перед глобальним потеплінням, ми все краще уявляємо собі механізми впливу на погоду. Можливо, нові методи такого впливу виявляться занадто дорогими для повсякденного застосування, і до них будуть вдаватися тільки в критичних обставинах.

Більшість американських вчених підтримують федеральну програму по вивченню методів втручання в клімат нашої планети. Ці геоінженерні технології призначені для нейтралізації впливу людини на клімат.

Зоряна гонка

 

Тема завоювання космосу завжди була пріоритетною у футурологів. Науковці прогнозують, що люди освоять навколоземний простір. Науковці передбачають, коли Китай почне активно розгортати космічні програми, США і Росія стануть активними учасниками зоряної гонки. Тоді освоєння навколоземного простору піде семимильними кроками.

Політ на відпочинок на місячні чи марсівські бази та проживання в орбітальних готелях стане звичною справою. Ймовірно, туристам також запропонують прогулянки у відкритому космосі в скафандрах. Пізніше розпочнеться масове розселення людства у галактиці.

Нанотехнології

 

Технології на нанорівні дозволять з неймовірною точністю копіювати творіння природи.Продукти, засновані на нанотехнології будуть проникати в повсякденне життя людей. Одні наномашини будуть переробляти бруд у їжу. Інші - зможуть виробляти свіжу їжу - справжнє м'ясо, зерно, овочі, фрукти, молоко. Таке харчування створюватиметься з клітин, що ростуть певними структурами в рослинах і тваринах. Така їжа дозволить людям їсти різні продукти, нікого при цьому не вбиваючи.

Нанотехнології зможуть вилікувати багато хвороб і розлади в тілі відбуваються на клітинному рівні. Нанотехнології можуть виліковувати їх в корені, а не після того, як хвороба повністю вразить тіло. Наномедицина може бути як профілактична, так і лікувальна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде апокаліпсис — 8 сценаріїв

Одна релігія

 

Дослідження ірландського психолога Найджела Барбера прогнозують, що за менш ніж півстоліття віруючі всіх основних релігій виявляться в меншості. Футурологи вважають: майбутнє за атеїзмом і трансгуманізму (світогляд, заснований на вірі в науку та передові технології).

На думку Барбера, офіційні релігії вже зараз нагадують вимерлу птицю дронт (птах ряду голубоподібних). Скоро їх місце займе індустрія спорту і розваг. Священні тексти і доктрини все більше будуть стикатися з реальними відкриттями в галузі археології, антропології, біології, астрономії. У підсумку, віра програє науці.

Роботи з високорозвиненим інтелектом

 

Дослідники з Іспанії прогнозують, що через кілька десятків років на Землі з'являться роботи з високорозвиненим інтелектом. Шотландський науковець Френк Поллак переконаний, що роботи стануть повсякденним явищем. Вони зможуть замінити людині улюблених домашніх тварин.

Роботи також допомагатимуть людям у всіх галузях діяльності: від хатніх справ до освоєння космосу. На думку експертів, у цьому столітті з'являться начальники-роботи. Процес управління персоналом буде автоматизовано, а комп'ютери займуться аналізом справ на ринку, вибираючи правильне рішення з сотень можливих.

Футурологи переконані, що незабаром романтика, кохання та інші емоційні складові відносин між чоловіком і жінкою зійдуть нанівець. Таким чином що через півстоліття люди почнуть вступати в шлюб з роботами.

Мегаполіси майбутнього

 

Британський футуролог Ян Пірсон спільно з експертами компанії Hewden склав прогноз тенденцій в будівельній галузі. На думку фахівця, будівлі будуть оснащені штучним інтелектом і зможуть реагувати на слова людей. До прикладу, власник будинку зможе попросити будівлю змінити температуру приміщення. Розумне опалення та освітлення в домі буде слідувати за людиною в міру його переміщення по кімнаті.

Архітектори зведуть високі будівлі. Хмарочоси можуть сягнути до позначки 10 км. Такі споруди функціонуватимуть як міні-містечка. На одних поверхах люди будуть щось робити, на інших - займатися офісною роботою, на третє - жити. Хмарочос зможе трансформуватися в залежності від змін клімату, часу доби і ступеня заселеності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 способів подовжити людське життя

Чіп-імпланти

 

Науковий співробітник Астурійського інституту технологій матеріалів Амадор Менендес прогнозує, що людство буде користуватися інтернетом через імпланти. Уся інформація буде перетікати з чіпів на нейрони. Отримані дані людина буде візуалізувати у себе в мозку.

Футурологи прогнозують кінець поліграфії та друкарства. Вони перейдуть на цифровий формат. Газети, журнали та книги будуть надходити на міні-гаджет, вмонтований у людському мозку.

Люди зможуть наносити на шкіру електронні схеми, які будуть записувати сигнали нервової системи під час сексу. Це дасть можливість програвати їх знову в будь-який зручний момент. Секс-чіпи можна буде імплантувати в мозок - і відчувати оргазм, навіть не займаючись при цьому сексом.

Читання думок

 

Футурологи прогнозують, що настане день, коли люди зможуть читати думки один одного. Вчені з університету Каліфорнії дослідили, як наш мозок реагує на різні слова, про які думає людина. Реакцію на ті чи інші слова науковці вивчали за допомогою методу функціональної магнітно-резонансної томографії.

За допомогою комп'ютерних алгоритмів дослідники нанесли вимовлені в радіотрансляції слова на модель лівого і правого півкуль головного мозку випробовуваних. Завдяки дослідженню вони отримали можливість точно визначати, який тип інформації в якій частині мозку обробляється. Власне, це і є читання думок.

Телепатія

 

Телепатія стане однією зі звичайних форм підвищення функціональності мозку. Сприйняття думок і передача їх на відстань стане настільки ж звичною справою, як зберігання думок в комп'ютерних мережах.

Вже сьогодні паралізованим хворим імплантують в мозок мікросхеми, за допомогою яких вони навчаються зусиллям думки писати електронні листи, розважатися відеоіграми і подорожувати по Інтернету. В основному "телепатичну" технологію застосовуватимуть в ігровій та розважальній індустрії. За кілька десятиліть в одну глобальну мережу об'єднаються кіноіндустрія, фармакологія, комп'ютерна галузь і наука про мозок - вони стануть єдиним цілим.

Безсмертя

 

За прогнозами англійського футуролога Обрі де Грея, досягнення в генетиці дозволять досягти безсмертя. Він переконаний: перші люди, які житимуть вічно, вже народилися і живуть серед нас. Генна модифікація призведе до значного продовження терміну життя до тих пір, поки не стане доступним електронне безсмертя

У свою чергу американець Рей Курцвайль не схильний вірити в чудеса генетики. Він вважає, що швидше за безсмертя вдасться досягти за рахунок прогресу в області комп'ютеризації людської свідомості. Люди навчаться оцифровувати свій розум, після чого тіло стане лише оболонкою, яку можна буде запросто змінити після того, як вона зноситься.

Зараз ви читаєте новину «Яким буде світ через 100 років - прогнози футурологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути