субота, 25 вересня 2010 12:15

Депутати взяли роботодавців під контроль

Депутати взяли роботодавців під контроль

Прийняття закону про виплату зарплати двічі на місць покращує контроль за діями роботодавців.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко.

"Це дуже важливий закон з точки зору дотримання трудових прав громадян. До цього часу уряд не може вирішити питання з заборгованістю по заробітній платі. Вона навіть зросла на понад 5% з початку року. Запроваджуючи норму про дворазову видачу зарплатні, збільшуються механізми контролю за діями роботодавців. Зокрема, і щодо повноти і вчасності її виплати. Тепер він не матиме змоги затягнути з нею, або виплатити її в повному обсязі. Це цивілізована практика. В нашій країні теж існувала така норма у формі авансу та залишкової зарплатні. Зараз її просто узаконили. Роботодавці мають просто до неї пристосуватись", - зазначив екс-чиновник.

За його словами, норма про дворазову виплату зарплати і раніше існувала у трудовому кодексі.

"Але вона носила рекомендаційний характер. Зрештою, абсолютна більшість підприємств так і працювало, здійснюючи виплату грошей у два етапи", - зазначив екс-чиновник..

"Але це теж не оптимальна норма. Якщо раніше впродовж 30 днів роботодавець примудрявся не платити зарплату, таке може бути і при нормі у 16 днів. Просто тепер легше це контролювати, оскільки термін скоротився вдвічі, і, відповідно, збільшилась їхня кількість. Безумовно, у питанні заборгованості уряд має активніше захищати права громадян. Але, насамперед, самі люди мусять про це подбати, подаючи скарги або навіть позови до суду. Якщо сам робітник не буде обстоювати свої права, замість нього ніхто цього не робитиме. В тому числі й держава", - резюмував експерт.

Верховна Рада ухвалила закон, за яким зарплатня має виплачуватися співробітникам не пізніше, ніж через сім днів після завершення періоду, за який здійснюється виплата.

Згідно зі змінами, заробітна платня виплачується співробітникам регулярно в робочі дні в терміни, встановлені колективним договором або нормативним актом працедавця, не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і не пізніше, ніж через сім днів після завершення періоду, за який здійснюється виплата.

Зараз ви читаєте новину «Депутати взяли роботодавців під контроль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути