пʼятниця, 04 грудня 2020 11:50

З'явилася перша універсальна кредитна картка

Виповнюється 70 років від появи першої універсальної кредитної картки - Diners Club.

Кредитні картки, які випускали окремі магазини чи компанії, стали популярними на початку XX ст. Однак, щоб здійснити покупку в кількох торгових точках потрібно було носити із собою велику кількість таких карток, повідомляють у Музеї грошей НБУ.

Рішення проблеми 1949 року запропонував нью-йоркський бізнесмен Френк Макнамара. Його ідея полягала у створенні компанії-посередника між покупцем і продавцем, що випускала б кредитні картки, які приймали б більшість торгових точок.

Одного разу, бізнесмен не зміг розплатитися за вечерю у ресторані, адже забув гаманець у іншому піджаку. Ця ситуація надихнула його на створення Diners Club – клубу ресторанних завсідників. Головна мета – не обмежувати витрати постійних відвідувачів ресторанів готівкою, яку вони мають при собі, а дати можливість витрачати більше.

Клуб видавав своїм членам кредитні карти для розрахунку в 14 ресторанах, які уклали з ним договір, а також виступав поручителем за зобов'язаннями своїх членів, оплачуючи їхні рахунки. Раз на місяць члени клубу отримували виписку і протягом 2 тижнів повинні були виплатити організації всю суму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянські рублі заборонили в Україні

Частину операційних витрат сплачували партнери клубу, тобто самі ресторани, адже карта збільшувала їх виручку за відсутності ризику. Для цього запровадили комісію 5-7% суми покупки, яку виплачували продавці товарів. Окрім того, встановлювали щорічний збір за випуск і обслуговування карти – $5.

Компанія Diners Club стартувала 1950 року з капіталом $75 тис. До кінця року в організації було майже 20 тис. клієнтів, а її картки приймали 285 ресторанів. Із середини 1950-х Diners Club розпочав свою міжнародну діяльність, ставши першою міжнародною платіжною системою, що працює з кредитними картами.

Автор: НБУ
  Перші кредитні картки
Перші кредитні картки

За рік до Френка Макнамари приєднався ще один підприємець, який організував бізнес у Лос-Анджелесі за схожою схемою, – Альфред Блумінгдейл. Завдяки компанії "Dine&Sign". Він залучив ще близько 25 ресторанів.

1952-го картку Diners Club приймали уже в 400 ресторанах, 30 готелях, 200 агентствах із прокату автомобілів і 5 квіткових магазинах. Наступного року картка отримала міжнародний статус. Її приймали в різних торгових точках Великої Британії, Канади, Мексики, Франції та на Кубі.

Багато банків мотивують клієнтів - власників платіжних карток - і залучають нових так званим кешбеком. Таку модель бонусів може повністю знищити ухвалення зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктів.

Зараз ви читаєте новину «З'явилася перша універсальна кредитна картка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути