Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2013 11:41

Золотовалютні резерви України "танутимуть" й надалі - прогноз

Золотовалютні резерви України "танутимуть" й надалі - прогноз
Експерт прогнозує скорочення обсягу ЗВР. Фото: obozrevatel.com

Золотовалютні резерви Національного банку України (НБУ) будуть скорочуватися без активізації Україною запозичень на зовнішніх ринках.

Такий прогноз озвучив керівник сектору ринкових досліджень Українського кредитно-рейтингового агентства Віктор Шулик в ефірі Першого ділового каналу.

"Якщо країна і далі буде займати відносно пасивну позицію на ринку запозичень, то резерви, швидше за все, будуть скорочуватися. Плюс йде переоцінка окремих їх складових, зокрема золота. Хоча потрібно сказати, що вплив цієї переоцінки на динаміку структури резервів не істотний", - сказав Шулик.

Водночас, на його думку, нинішнє скорочення ЗВР не є критичним.

"Резерви формуються для їх використання для двох цілей. Перша - це розрахунок за зовнішніми валютними зобов'язаннями. Друга - це фінансування стратегічного імпорту. Чому падають резерви? Тому що країна гасить зовнішні зобов'язання. Нацбанк на своєму офіційному сайті публікує про це інформацію. Ми бачимо, що поки дефолту немає ні за публічними боргами, ні за приватним боргом, у тому числі перед Міжнародним валютним фондом", - зазначив Шалик.

Нагадаємо, за даними НБУ, обсяг золотовалютних резервів станом на 1 серпня 2013 становив $22,719 млрд в еквіваленті, скоротившись на 2,3% порівняно з липнем.

Зараз ви читаєте новину «Золотовалютні резерви України "танутимуть" й надалі - прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути