пʼятниця, 10 вересня 2021 21:10

"Житель міста з'їдає до 95 кілограмів картоплі на рік" - експертка про новий врожай і ціни

Інформація, що урожай картоплі цьогоріч зіпсувався через зливи, є недостовірною. Від дощів постраждала лише Херсонська область. На Полтавщині, Запоріжжі, Київщині, Чернігівщині була посуха. В цілому погодні катаклізми на цьогорічному врожаї картоплі в Україні не позначились. Дефіциту не буде, розповіла Gazeta.ua Оксана Руженкова, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.

За якою ціною зараз збувають картоплю? Вартість нижча, ніж торік?

Ціни цього року суттєво нижчі, ніж торік. Минулорічні закупки в господарств на кінець серпня-вересень становили 12-14 гривень за кілограм. Цьогоріч картоплю продають по 5 гривень за кілограм. Згодом ціни трохи підростуть. Тому що картоплю закладуть у сховища, використовуватимуть електроенергію. Це вплине на собівартість. Але не передбачається вартість вище 13 гривень. Якщо закупівельна ціна перетне цю позначку, то в Україну почнуть знову масово завозити імпортну картоплю. Щодо якості нового врожаю, то все залежить від агрономічного рівня кожного конкретного господарства.

Який урожай загалом очікується в Україні?

У порівнянні з попередніми двома роками – кращий. Тому що цього року картопля нарешті вродила в домогосподарствах населення. Попередні два роки її вистачало для власного споживання, на базари картоплю практично не виносили. Цьогоріч картоплі вистачить і на продаж.

Найбільше картоплі традиційно вирощує населення в Україні. Щось змінилося за рік?

Нічого не змінилося. На жаль, промислові господарства не наростили площі в бажаному обсязі. Тому що в Україні так і не запустили держпрограму з розвитку промислового картоплярства. Господарства, які виростили сертифіковану насіннєву картоплю весною цього року, через подібний обман потрапили в дуже скрутне фінансове становище. Фермери збудували картоплесховища, придбали обладнання для миття і сортування картоплі, але держава компенсацію досі не виплатила. Якщо і пощастить отримати якусь фінансову допомогу, то винятково на будівництво картоплесховищ. Усе це не сприяє розвитку промислового картоплярства. Україна і надалі буде їсти картоплю з домогосподарств та імпортну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермери не заробили на кавунах

Знову очікувати навалу закордонної картоплі? Везтимуть з Білорусі та Росії? Який там урожай цьогоріч?

Урожай в Росії, Білорусі, Польщі, Німеччині, Голландії, Бельгії, Франції цього року не найкращий. У всіх є недобір від внутрішньої потреби в межах 10-16 відсотків.

Як змінилося споживання картоплі в Україні? Скільки на людину на рік припадає?

За останні роки українці суттєво скоротили споживання картоплі. Ще років 10 тому одна людина з'їдала за рік в межах 150 кілограмів. Зараз, згідно статистики - в межах 130. Але якщо реально подивитися, то споживання в містах впало до 90-95 кілограмів на особу. При потребі, встановленій ВООЗ – 110-115 кілограмів.

Це відбулося тому, що в Україні впродовж кількох сезонів була засуха і люди замість дорогої картоплі почали купувати макарони, крупи. На жаль, держава не турбується про внутрішній ринок, не підтримує розвиток багатьох галузей АПК. Не рятує ті, що опинилися на межі загибелі. Маю на увазі промислове картоплярство та овочівництво. В Україні з початку військових дій на Донбасі збанкрутували 26 консервних заводів. Не в найкращій ситуації перебувають підприємства з переробки картоплі на крохмаль. Вони не витримують конкуренції з білоруським крохмалем, що продається за демпінговими цінами.

Автор: фото надане Сергієм Іщенком
  Фермер із Черкащини Сергій Іщенко: "Картопля цього року вродила більш-менш нормальна. Порівняно з попереднім роком, то її більше на 20 відсотків"
Фермер із Черкащини Сергій Іщенко: "Картопля цього року вродила більш-менш нормальна. Порівняно з попереднім роком, то її більше на 20 відсотків"

Які перспективи картоплярства?

Має існувати державна підтримка. Торік наша асоціація разом з міністерством економіки напрацювали концепцію держпрограми з розвитку промислового картоплярства до 2025 року. Але програма досі не підписана Кабінетом міністрів. Через це картопляні підприємства можуть фінансово постраждати. Люди, повірили в держпрограму, ризикнули. Взяли позики в банках. Сподівалися, що ці витрати будуть частково відшкодовані державою.

Президент заявив, що в кожній області мають відкрити по одному новому підприємству. Могли б це бути заводи по переробці картоплі?

У 2022 році держпрограмою передбачено будівництво двох заводів. В Чернігівській області ПБП "Вимал" має запустити виробництво картопляного протеїну. Він присутній в раціоні всього птахівництва. А Україна, як відомо, є світовим лідером із виробництва курятини. Картопляний протеїн був би дуже доречним усім нашим птахофабрикам, бо ми його зараз стовідсотково імпортує. Він буде в рази дешевший, ніж імпортний. Змогли б покрити внутрішні потреби держави, плюс сплатити пристойні податки в держбюджет. Поява такого виробництва не просто на часі, а вкрай необхідна.

Другий завод має з`явитися на Львівщині – крохмальний. Збудують його на базі агрохолдингу Central Plants Group. Вже закладено фундамент і зведено будівлю. Проект дуже перспективний. Бо в тому регіоні немає власного крохмального заводу. Західна Україна возить переробляти картоплю на крохмаль на Чернігівщину. Це дуже затратно. За високих цін на картоплю фермери за фуру заробляють у межах 55 тисяч гривень. Торік, коли ціни підскочили і на ринку було засилля білоруського крохмалю, отримували вполовину менше. Заробіток фермера за 20 тонн сировини крохмалю становив 10-12 тисяч. Якби фермер віддавав картоплю на крохмаль у своєму регіоні, не витрачаючи кошти на логістику, його заробіток був би в рази вищий. Тож цього заводу давно бракує в Україні. Проект цікавий ще й тим, що передбачено будівництво другої лінії. З картопляного крохмалю планують виготовляти пакети та одноразовий посуд.

На початку вересня в супермаркетах почали дорожчати сезонні овочі та фрукти. 3-5 грн додали до ціни всі крупи, 10-15 грн - м'ясо.

Картоплю продають у середньому за 6-9 грн/кг, моркву - за 7 грн/кг, буряк - 6 грн, капуста - 5-6 грн/кг. Помідори продають по 30-35 грн. Часник - 90 грн/кг, цибуля 7-12 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «"Житель міста з'їдає до 95 кілограмів картоплі на рік" - експертка про новий врожай і ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути