середа, 09 листопада 2011 09:19

Зиму переживе лише п'ята частина озимих - Гідрометцентр

Зиму переживе лише п'ята частина озимих - Гідрометцентр

Зиму зможуть пережити лише 20% посівів озимих зернових культур.

Таку думку висловила начальник департаменту аграрної метеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

"За оперативними даними Гідрометцентру, близько 20% посівних площ озимих культур в нормальному стані, добре розвинених і готових зимувати, тоді як зазвичай на цю дату в середньому має бути 60-70%", - сказала вона.

Як зазначила Адаменко, тривала засуха, що почалася в середині літа, змінилася на різко холодну погоду, що не дало можливості рослинам достатньо розвинутися для успішної зимівлі. Нині в Україні встановлюється зимовий температурний режим і тепла, яке могло б виправити ситуацію з розвитком озимих, не очікується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську кукурудзу "притисло" рекордним врожаєм

"Навіть у Криму існує дефіцит тепла... і 50% посівів не дадуть сходів через нестачу тепла", - додала Адаменко.

За її словами, трохи краще склалася ситуація в західних областях країни, що перебувають під впливом європейських синоптичних процесів. Однак навіть у Хмельницькій, Рівненській і Тернопільській областях, де озимі, як правило, нормально входили в процес зимівлі, "посіви нерівномірні і перебувають у різних фазах", - додала експерт.

Як повідомила Адаменко, на сході Україні в ніч на 8 листопада зафіксовано падіння температури до "мінус" 15, що є дуже інтенсивним пониженням для початку листопада.

"Я боюся, щоб не було вимерзання озимих в першій половині зими", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може збирати і по 100 мільйонів тонн врожаю - екс-міністр

Адаменко зазначила, що найбільший ризик вимерзання існує саме на початку зими, коли рослини ще слабкі та недостатньо розвинені.

"Ми можемо бути впевнені, що 20% нормально розвинених озимих культур перезимують, виживання інших буде залежати від погодних умов, а достовірного прогнозу на зиму немає", - підсумувала вона.

Зазначимо, Міністерство аграрної політики і продовольства прогнозує в 2011 році посів озимих на 9,1 млн га, у тому числі озимих зернових - на 8,1 млн га, що на 147 тис. га більше, ніж у 2010 році.

Зараз ви читаєте новину «Зиму переживе лише п'ята частина озимих - Гідрометцентр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути