Ексклюзиви
понеділок, 06 липня 2020 21:10

Житло може подорожчати: експерт назвав причину

Житло може подорожчати: експерт назвав причину
У світі немає країни, де послуги ріелторів обов'язкові. Фото: pixabay.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт "Про рієлтерську діяльність". У такий спосіб хочуть детінізувати галузь. Пропонують заборонити купувати чи орендувати нерухомість без рієлторів.

"По суті в законопроекті не йдеться про рієлторів. Пропонують створити базу даних, яку наповнюватимуть великою кількістю приватної і чутливої інформації. Це робитимуть уповноважені особи, серед яких і рієлтори. Без ідентифікатора цієї бази хочуть заборонити проводити операції з нерухомістю", - розповів Gazeta.ua Едуард Бразас з Асоціації рієлторів України.

За його словами, це корупційна схема, яка вигідна кільком великим компаніям та окремим особам.

"Хочуть вигадати схему, щоб кожен громадянин комусь щось та й заплатив з операції з нерухомістю. Водночас найбільші асоціації рієлторів вже 2 роки працюють з Фондом держмайна України над законом, який регулює рієлторську діяльність. Текст цього закону узгоджений, проходить погодження у міністерствах. Деякі положення проєкту закону, який раптово з'явився, взагалі суперечать європейським стандартам діяльності агентств нерухомості, які прийняті в Україні", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринок нерухомості ожив: які квартири купують українці

Додає, що у світі немає країни, де послуги ріелторів обов'язкові. Людина самостійно обирає, як здійснювати операції з нерухомістю. Це ринкові відносини.

"В Україні ціни на житло також регулюються попитом і пропозицією. Однак, якщо операції з нерухомості робити складними, то їх буде менше. Якщо їхня кількість зменшиться, то вартість квадратних метрів може зрости. Також активно говорять про детінізацію ринку нерухомості. Водночас і зараз у законодавстві ніде не написано, що нерухомість можна здавати в оренду без укладання договорів. Але це роблять і продовжать робити. Якщо законопроєкт ухвалять, це створить додаткове навантаження на тих, хто і так працює в "білу" і платить податки. Також вб'є професію рієлтора", - підсумував Бразас.

За час карантину на ринку нерухомості кількість угод у 43,6% компаній упала на більш як 50%. На 2,6% показники скоротилися у 17,6% компаній. За результатами опитування будівельних компаній, у 5,1% організацій продажі залишилися на рівні минулого року.

Зараз ви читаєте новину «Житло може подорожчати: експерт назвав причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути