Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2018 16:43

Затвердили нові правила маркування продуктів: що зміниться

В Україні незабаром запрацюють нові правила маркування продуктів. Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект.

На етикетках товарів заборонили писати інформацію, яка може ввести в оману покупця. Наприклад, "цілющий чай", "молоко, яке укріплює кістки" чи "йогурт, який нормалізує травлення". Водночас потрібно зазначати на видному місці наявність у товарі інгредієнтів-алергенів, передає Обозреватель.

По-новому зазначатимуть термін придатності продуктів. Для тих, які швидко псуються, залишать маркування "використати до". Для всіх інших - "мінімальний термін придатності". Це та дата, після якої продукт все ще можна вживати, але він уже може змінити характеристики.

На винах, лікерах, напоях, які містять понад 10% спирту, хлібобулочних виробах термін придатності не вказуватимуть.

За новими правилами на рибі та м'ясі зазначатимуть, чи їх розморожували.

За порушення правил передбачені штрафи. Якщо маркування вказане неправильно і це не загрожує здоров'ю споживача, юридичні особи платитимуть штраф 111,69 тис. грн., ФОПи - 74,46 тис. грн. Якщо це загрожує здоров'ю споживача, штраф буде більшим.

Автор: Обозреватель
  За порушення нових правил маркування передбачені штрафи.
За порушення нових правил маркування передбачені штрафи.

"Закон дасть можливість кожному покупцеві отримати максимум інформації на упаковці товару. Треба, щоб було чітко зрозуміло, який продукт екологічний та без добавок", - каже один із авторів документу, нардеп Ігор Бріченко.

За словами юриста Максима Несміянова, зараз ринок ніхто не контролює, тому з'являються шахраї, які змінюють склад і не пишуть цього на упаковці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи треба забороняти пальмову олію в Україні: думка експерта

"Водночас, що за новими правилами означає "спожити до"? До вказаної дати чи включно з? По-друге, якщо продукт продається для розфасування, то виробник, на свій розсуд, може вказувати, зменшився чи збільшився термін реалізації. Написано "може", але не "зобов'язаний". Наприклад, продаються сардельки в магазині. Вони зберігаються 30 днів у вакуумі. Під час цього періоду їх розкривають і продають уже на вітрині. Скільки їх можна в такому вигляді продавати?", - каже Несміянов.

Адвокат Олег Бабич вважає, що нові правила "розв'яжуть руки" виробникам. Вони отримають повне право не наводити у відсотковому співвідношенні інгредієнти продукту. Отже, перший інгредієнт може мати частку в загальному складі як 90, так і 10%. Крім того, ненатуральні інгредієнти та ароматизатори можна ніяк не виділяти у тексті упаковки.

У молочній галузі найчастіше підробляють вершкове масло. Виробники підмінюють молочний жир пальмовою чи кокосовою олією, маргарином. Часто фальсифікують томатні пасти. Підробляють навіть чорний мелений перець.

Зараз ви читаєте новину «Затвердили нові правила маркування продуктів: що зміниться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути