четвер, 04 серпня 2022 23:10

Зарплата за час відпустки: Мінекономіки пояснило, коли її мають виплачувати

Зарплата за час відпустки: Мінекономіки пояснило, коли її мають виплачувати
Зарплата за час відпустки повинна виплачуватися до її початку – Мінекономіки. Фото: pixabay.com

Заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до її початку, якщо інше не передбачене трудовим або колективним договором.

Про це свідчить коментар Мінекономіки до закону 2352-IX.

"Таким чином заробітна плата за весь час відпустки в загальному випадку повинна бути виплачена не пізніше моменту початку відпустки. Моментом початку відпустки доцільно вважати нуль годин нуль хвилин першого календарного дня відпустки, зазначеного в рішенні про її надання", – йдеться в коментарі.

Трудовим або колективним договором можуть бути встановлені інші умови здійснення такої виплати, зауважили в Мінекономіки. Закон прямо не визначає заборони можливості визначення в колективних чи трудових договорах термінів виплати, що припадають на період після початку відпустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні рекордно зріс рівень безробіття – звіт Нацбанку

Водночас відповідно до статті 9 КЗпП умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно із з законодавством України про працю, є недійсними.

Як правило, умови, в тій частині договорів про працю, щодо відтермінування належних працівникові виплат на більш пізній момент вважають гіршими порівняно з умовами виплати їх у гарантований законодавством термін або раніше.

"З метою уникнення конфліктів і спорів вважаємо недоцільним при укладенні договорів вносити до них положення, що не відповідатимуть нормам статті 115 КЗпП", – додали в коментарі.

У серпні на українців чекає кілька змін. Купити антибіотики можна буде лише за рецептом. Навчальний рік для студентів розпочнеться раніше.

Проте тарифи на газ і тепло залишаться незмінними, а в НБУ прогнозують стабілізацію курсу долара.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата за час відпустки: Мінекономіки пояснило, коли її мають виплачувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути