Ексклюзиви
субота, 12 вересня 2020 10:30

Зарплата у валюті та закордонні відрядження: програмісти відзначають професійне свято

Зарплата у валюті та закордонні відрядження: програмісти відзначають професійне свято
Компанії у сфері IT лояльно ставляться до гнучкого робочого графіку. Фото: pixabay.com

У 2020-му програмісти відзначають професійне свято 12 вересня. Традиційно він припадає на 256-й день року. Це максимально можливе число елементів будь-якої системи з 8-бітним кодуванням. У високосні роки День програміста випадає на 12 вересня, а у невисокосні — на 13 вересня.

В Україні сфера IT входить до переліку найзатребуваніших на ринку праці як серед роботодавців, так і пошукачів. Одна із причин – високий рівень доходів. Спеціалісти отримують зарплату у валюті, мають можливість працювати віддалено та їздити у закордонні відрядження.

"Навіть після запровадження карантину на ринку праці зберігається високий попит на програмістів. А роботодавці через тимчасові труднощі не поспішають знижувати зарплати фахівцям", - розповіла Gazeta.ua Юлія Дрожжина з експертно-аналітичного центру grc.ua.

Найбільший попит на досвідчених спеціалістів.

"Суттєво зросла кількість молодих людей, які тільки пробуються в сфері IT. Багато з них не мають профільної освіти. Проходять курси, які обіцяють за 3 місяці перекваліфікуватися. Водночас молодь має розуміти, що за робочі місця доведеться конкурувати з великою кількістю інших кандидатів", - наголошує експертка.

Початківці у середньому отримують $300-500 у місяць. Це 8-14 тис. грн. Спеціалісти середнього класу мають від 30 тис. грн, або $1,5 тис. Найдосвідченіші претендують на зарплату від $2,5 тис. – 69 тис. грн.

"Вакансії для програмістів максимально конкретні. Є певний перелік технічних вузькопрофільних навичок, наприклад, знання мов програмування. Також роботодавці хочуть, щоб людина була командним гравцем, знала англійську. Перевагу віддають кандидату з профільною вищою освітою. На курсах можна навчитися писати елементарний код, проте без вищої освіти стати інженером чи розробником фактично неможливо", - каже Дрожжина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заробляти як програміст: як без досвіду влаштуватись в ІТ-компанію

За її словами, компанії лояльно ставляться до гнучкого робочого графіку. Тому після запровадження карантину роботодавці перевели працівників на віддалену роботу. Поки масово в офіси програмісти не повертаються. Роблять це за бажанням.

"Попит на розробників програм великий у всьому світі. Наших програмістів раді будуть бачити у Європі. При чому можуть запропонувати навіть кращі умови. Тому в питанні про зростання податків для сфери IT треба бути обережними. Адже є ризик активізації трудової міграції програмістів", - підсумувала Дрожжина.

В Україні, за даними сайту ДОУ (пошук роботи для ІТ спеціалістів), налічується 60 тис. програмістів. Середня зарплата спеціалістів 40-45 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата у валюті та закордонні відрядження: програмісти відзначають професійне свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути