Ексклюзиви
середа, 25 березня 2020 21:10

Заробітчани повертаються додому: що це означає для України

Заробітчани повертаються додому: що це означає для України
Українці на час карантину відміняють поїздки за кордон. А тому менше грошей вивозитимуть з країни. Фото: pixabay.com

Через закриття кордонів і карантин 20-30% українських заробітчан втратять роботу за кордоном. Вимушені будуть повернутися додому, розповів Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

"У Європі затухають нинішні драйвери економічного зростання - Польща, Чехія, Румунія, Угорщина. Потреба у великій кількості робочих місць зникає. Якщо трудові мігранти повернуться в Україну, а тут буде робота, то це зіграє нам "на руку". Якщо ж економічну політику країни не змінити, а сліпо слідувати рецептам МВФ, то крім соціальної напруги нічого не побачимо", - каже економіст.

За його словами, через епідеміологічні заходи може скоротитися маятникова міграція.

"Більше людей залишатимуться на постійному місці проживання за кордоном. Тобто зросте кількість заробітчан, які працюють понад рік і зменшиться кількість тих, хто їде за кордон на 3-4 місяці", - пояснює Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин в Україні: хто активно шукає нову роботу

Щороку українці за кордоном витрачають майже $8 млрд.

"Поки що поїздки за кордон громадяни відкладають, а гроші витрачають в Україні. Раніше фактично всі кошти, які заробітчани надсилали додому, українці вивозили на відпочинок за кордон", - підсумував економіст.

Із початку карантинних заходів у світі до України повернулися 70,4 тис. громадян. 18 українців за кордоном проходять лікування від Covid-19: 5 - у Німеччині, 4 - в Домініканській Республіці, по 2- в Італії, Польщі, і в Об'єднаних Арабських Еміратах, по одному - в Іспанії, в Нідерландах і на Сейшельських островах. Тим часом одужали від хвороби вже 6 українців: 4 - в Японії, 1 - в Італії і 1 - в Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани повертаються додому: що це означає для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути