четвер, 27 лютого 2020 13:15

Заробітчани можуть оформити допомогу по безробіттю

Заробітчани можуть оформити допомогу по безробіттю
Українці в Польщі можуть оформити допомогу по безробіттю. Фото: unsplash.com

Заробітчани з України можуть отримувати допомогу по тимчасовому безробіттю у Польщі, розповів Gazeta.ua юрист Дмитро Куликов.

"Розмір допомоги по безробіттю встановлюється щорічно і залежить від різних параметрів. Насамперед від стану ринку праці. Більше того, в призначенні допомоги має велике значення місцевий фактор – обстановка в конкретному воєводстві. Наприклад, від цього залежить тривалість виплат - 3, 6 або 12 місяців", - каже юрист.

Розмір допомоги по безробіттю залежить від реального стажу, який людина зможе підтвердити.

Якщо має понад 20 років стажу, то отримуватиме 6300 грн. Від 5 до 20 років – 5400 грн, до 5 років - 4300 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою має бути зарплата, щоб українці не їхали на заробітки

"Для отримання допомоги по тимчасовому безробіттю необхідно стати на облік в місцевий центр зайнятості. На допомогу можуть претендувати українці, які мають сталий побут або карту довгострокового резидента, статус біженця або за іншими гуманітарними обставинами. Також можуть розраховувати на допомогу і ті українці, які пропрацювали в Польщі не менше 6 місяців, - власники карти тимчасового побиту чи ті, хто має робочі візи", - каже Дмитро Куликов.

Безробітний має право користуватися послугами центру зайнятості з пошуку роботи, стажування чи навчання. Також іноземці претендують на програми для початку підприємницької діяльності, компенсацію проїзду в громадському транспорті.

"Допомога на підприємницьку діяльність вираховується індивідуально і залежить від регіону. Такі випадки вже є у Кракові. Родина українців отримала кошти на відкриття бізнесу. Вони започаткували компанію з озеленення території. Багато українців отримують допомогу по безробіттю у Варшаві", - додає юрист.

За підсумками 2019 року, найбільше грошових переказів від трудових мігрантів надійшло з Польщі - $3,8 млрд. На другому місці Чехія - $1,1 млрд. З Росії заробітчани переслали $1 млрд, зі США - $0,98 млрд, Великої Британії - $0,6 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани можуть оформити допомогу по безробіттю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути