пʼятниця, 23 серпня 2019 12:13

Закупівля вугілля за "Роттердам+" зараз є найдешевшим варіантом - екс-голова НКРЕКП

Закупівля вугілля за "Роттердам+" зараз є найдешевшим варіантом - екс-голова НКРЕКП
Дмитро Вовк в якості цінового орієнтиру користуватись розкрученим "Роттердам+". Фото: ТСН

Закуповувати вугілля за формулою "Роттердам+" нині найдешевше.

Про це написав екс-голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк на своїй сторінці в Facebook.

"В Офісі президента відбулась резонансна нарада по ситуації в енергетиці. З'ясувалось, що маємо наступні ціни:

- 4000 грн/тонна є собівартість вугілля державними шахтами. Фактичний продаж відбувається за цією ціною, всі ми, громадяни України, через бюджет доплачуємо дотації 1500 грн/тонна до ціни реалізації 2500 грн/тонна;

- 1800-1900 грн/тонна є поточні ціни для вугілля доставленого з ЮАР, Колумбії чи США. Вказані ціни матимуть тенденцію до сезонного зростання восени-взимку та залежатимуть від курсу валют;

- 1740 грн/тонна є "Роттердам+", тобто індекс API2 з урахуванням логістики усереднений за 12 місяців є найдешевшим", - написав Дмитро Вовк.

На думку екс-голови НКРЕКП, в нинішній ситуації найбільш економічно обгрунтовано буде застосовувати формулу "Роттердам+" для закупівлі вугілля. "Таким чином цілком логічно в якості цінового орієнтиру користуватись розкрученим "Роттердам+", як найбільш прозорим, ліквідним та релевантним", - підсумував Вовк.

Нагадаємо, раніше колишній міністр палива і енергетики Іван Плачков заявив, що формула "Роттердам+" дає найнижчу ціну вугілля на сьогодні.

24 березня 2017 року НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам +". 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам по так званій справі "Роттердам +", серед яких екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк. 20 серпня Солом'янський районний суд Києва відмовився задовольнити клопотання прокурора про заочний арешт Дмитра Вовка.

Методика визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, згідно з якою ціна вугілля визначалась за формулою "ціна вугілля у портах Амстердам—Роттердам—Антверпен + вартість його доставки в Україну" (відома як "Роттердам+") була затверджена НКРЕКП в березні 2016 року. Формульний підхід було введено в умовах втрати Україною контролю над частиною Донецького вугільного басейну через агресію Росії. Розрахунок вартості вугілля за формулою "Роттердам+" введено на виконання угоди України про членство в Європейському енергоспівтоваристві. Економічну обґрунтованість застосування в Україні формули "Роттердам+" підтвердила Європейська асоціація вугілля та лігніту.

Зараз ви читаєте новину «Закупівля вугілля за "Роттердам+" зараз є найдешевшим варіантом - екс-голова НКРЕКП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути