Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2021 19:17

Закон про примусову реструктуризацію валютних іпотек може спровокувати "банкопад"

Закон про примусову реструктуризацію валютних іпотек може спровокувати "банкопад"
Фото: Верховна Рада

Якщо президент Володимир Зеленський не накладе вето на закон, який передбачає реструктуризацію валютних іпотек, Україні загрожує нова хвиля банкопаду. До такого висновку прийшли представники бізнес-спільноти в ході обговорення наслідків прийняття Закону "Про реструктуризацію валютних позик" 13 квітня.

Представники бізнесу впевнені, що Верховна Рада з подачі автора законопроєкту №4475, народного депутата Вікторії Кінзбурської, хоче списати борги не тільки середньостатистичним позичальникам, але і вельми забезпеченим людям. Йдеться про боржників, які оформили валютні кредити на придбання нерухомості значних розмірів і свідомо не виконують іпотечних зобов'язань.

Нагадаємо, що згідно з прийнятим законом, під "пільгову реструктуризацію" підпадають квартири площею до 140 кв. м, будинки до 250 кв. м, а також незавершене будівництво таких.

"Під реструктуризацію відповідно до закону Кінзбурської підпадає аж ніяк не соціальне житло. Будемо відверті - навіть не у кожного банкіра є будинок на 250 квадратних метрів!" - зазначила Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

Також важливо, що під примусову реструктуризацію підпадають всі валютні кредити. Ніхто не буде вивчати особливості кожного кредитного договору і розбиратися: чи дійсно у позичальника немає коштів, або ж він не хоче платити, користуючись дією мораторію на примусове стягнення майна.

Все це, на думку учасників обговорення, призведе до того, що банківський сектор зазнає мільярди гривень збитків.

Про небезпеку цього закону вже попередили Американську торгову палату в Україні, Європейську Бізнес Асоціацію, Незалежну асоціацію банків України, Союз українських підприємців і Форум провідних міжнародних фінансових установ, які направили лист президенту Зеленському та керівництву Верховної Ради. Автори листа попереджають, що збитків зазнають не тільки кредитори, за рахунок яких будуть погашені ці борги, а й державний бюджет, в який кредитори в результаті заплатять набагато менше податків.

Крім того, як зазначила Коробкова, цей законопроект викличе протести і з боку МВФ, з яким вже узгоджувалася діюча сьогодні процедура реструктуризації боргів - в Кодексі про процедури банкрутства.

Важливо, що прийняття закону загрожує збитками, в тому числі фінансовим компаніям, які спеціалізуються на роботі з проблемними боргами.

Як пояснив старший юрист компанії Іnpraxi law Роман Кобець, законопроєкт передбачає, що якщо фінансова компанія придбала такий проблемний кредит, то розмір боргу позичальника знижується до ціни цієї покупки. За словами юриста, в такій ситуації фінансові компанії почнуть судитися з Фондом гарантування, у якого вони купували цілі пули кредитів, і вимагати не тільки розірвання договорів, але і компенсації втраченого прибутку.

"Можна говорити про збитки держави в мільярди гривень", - сказав він.

Крім того, фінансові компанії подаватимуть масові позови проти держави Україна і в міжнародні суди - це ж законодавчий орган хоче змінити умови бізнесу заднім числом.

Про негативні наслідки закону попередила і Ольга Білай, заступник директора - розпорядника ФГВФО. Якщо банки зазнають збитків від примусової реструктуризації, то вони будуть покривати їх коштом підвищення ставок по кредитах і зниження ставок по депозитах.

"Не можна захищати інтереси кількох тисяч боржників, і при цьому втрачати довіру мільйонів вкладників", - вважає вона.

При цьому Білай нагадала, що неплатежі по валютних кредитах, а також мораторій на стягнення застав по ним були одним з головних факторів банкрутства "Надра Банку" і "Дельта Банку".

Нагадаємо, 13 квітня Верховна Рада прийняла в остаточній редакції законопроєкт №4475, який передбачає реструктуризацію валютних кредитів, виданих на придбання житла. Закон передбачає реструктуризацію іпотечних валютних кредитів, які були отримані позичальниками для придбання єдиного житла.

Зараз ви читаєте новину «Закон про примусову реструктуризацію валютних іпотек може спровокувати "банкопад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути