неділя, 14 серпня 2022 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Заходу треба готуватися давати гроші до кінця війни" – економіст

"Заходу треба готуватися давати гроші до кінця війни" – економіст
Відійти від залежності від міжнародної допомоги ми не зможемо до кінця війни, говорить Володимир Дубровський. Фото: Радіо Свобода

До кінця серпня Україна отримає ще $3 млрд фінансової допомоги від США в рамках узгодженого на початку літа пакету $7,5 млрд. Гроші підуть на охорону здоров'я та пенсійне забезпечення. Допомога Заходу – єдине, що допомагає Україні уникнути гіперінфляції. Країна залежить від іноземних грошей, але іншого варіанту підтримки економіки немає. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Володимир Дубровський.

"Відійти від залежності від міжнародної допомоги ми не зможемо до кінця війни. Тому що втримати баланс у такій екстремальній ситуації жодна країна не змогла. У більшості держав війна супроводжувалася гіперінфляцією. Єдине, що нам допомагає її уникнути, це допомога Заходу. Інфляція в нас відчувається, але вона не така велика. Але нам і партнерам треба готуватися до того, що якщо війна затягнеться, доведеться витрачати більше грошей до кінця нашої перемоги. І після неї деякий час ми ще отримуватимемо допомогу для відновлення країни. Позитивне в цьому те, що є заморожені активи Росії на сотні мільярдів доларів. Ці активи можна буде конфіскувати на користь України. Так можемо, наприклад, позбутися боргів", – каже Дубровський.

Україна зараз залежить від міжнародної допомоги більше, ніж повністю, наголошує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові обличчя українського війська: як в Україні з'явилися бригади Богуна, короля Данила та Холодний Яр

"Тому що в умовах повномасштабної війни довелося би або друкувати гроші, що неприйнятно, або ще підвищувати податки – це вбило би бізнес. Нічого не робити – це також поганий варіант. Тому ми дуже сильно залежимо від допомоги. Вона становить більшу частину наших витрат. Єдине, що втішає, Україна зараз воює за цінності цивілізованого світу. Тому з боку наших партнерів було б не по-людськи нас не підтримати. А гроші ці для них не дуже великі, бо їхні бюджети вимірюються трильйонами доларів", – говорить Дубровський.

Деякі "миролюбці" в світі вважають, що на війну гроші давати не можна. Тому гроші дають на гуманітарні потреби, хоча це все дуже умовно, пояснює економіст.

"У нас один бюджетний кошик. Як з нього розподіляються гроші – це питання нашої держави. Зброю нам все одно дають в рахунок допомоги. Тому це абсолютно умовна річ", – уточнює Дубровський.

США цього тижня заявили, що нададуть Україні додаткові $4,5 млрд.Україна також сподівається отримати програму МВФ на $15–20 млрд, щоб зміцнити свою економіку, заявив голова Національного банку Кирило Шевченко. Уряд очікує отримати цю допомогу до кінця року.

Через російську агресію щомісячний дефіцит в Україні становить $5 млрд, сказав президент Володимир Зеленський про стан економіки. Видатки на армію і безпеку будуть пріоритетними в держбюджеті на 2023 рік.

Зараз ви читаєте новину «"Заходу треба готуватися давати гроші до кінця війни" – економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути