субота, 30 липня 2022 13:53

Заборона обмінникам виставляти курс: в НБУ пояснили, для чого це потрібно

Заборона обмінникам виставляти курс: в НБУ пояснили, для чого це потрібно
Обмінникам заборонили виставляти табло з курсами. Фото: Главком

Під час війни Нацбанк зацікавлений в дисципліні на валютному ринку, дотриманні норм валютного законодавства та регуляторних актів.

Цим було викликано його останнє рішення щодо обмінних пунктів. Про це заявив голова Ради НБУ Богдан Данилишин у Facebook.

"Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни задля отримання додаткової маржі в сегменті, де купує валюту населення, є неприпустимим", - написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштів трудові мігранти перевели в Україну за останній місяць: дані НБУ

Данилишин зазначив, щоб мінімізувати спекуляції та створити дійсно конкурентне середовище НБУ посилює вимоги до організації небанківськими установами торгівлі готівковою валютою.

"В даних умовах це виправданий крок", - додав він.

Данилишин вважає, що "жодних підстав для валютної паніки нині немає, ситуація поступово нормалізується, баланси вирівнюються".

За його словами, після того, як НБУ з 21 липня "скоригував" офіційний курс на 25% до 36,6 гривень за долар, вже перший тиждень показав позитивні ефекти.

"Якщо за січень-травень валютні резерви країни скоротилися на $6 млрд, то лише протягом останнього тижня чистий викуп іноземної валюти Національним банком становив $650 млн. Коригування валютного курсу під умови, що змінилися, не означає нестабільність", - написав він.

НБУ з 29 липня заборонив обмінним пунктам (крім банків) інформувати про курси поза кас, в тому числі привертаючи увагу будь-якими цифровими значеннями або символами (табло).

Псля підвищення офіційного курсу на 25% до 36,6 гривень курс на готівковому ринку стрибнув на 5 гривень та у п'ятницю 29 липня перевищив 42 гривні за долар.

Водночас на безготівковому ринку спостерігається надлишок валюти. Тільки за останній тиждень НБУ викупив в резерви за курсом 36,6 гривень майже 650 млн доларів.

Зараз ви читаєте новину «Заборона обмінникам виставляти курс: в НБУ пояснили, для чого це потрібно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути