Ексклюзиви
понеділок, 02 грудня 2019 13:12

За яких умов Україна купуватиме газ у Росії

За яких умов Україна купуватиме газ у Росії
Контракт на транзит російського газу територією України завершується 31 грудня 2019-го. Фото: Главком

Україна може знову напряму купувати російський газ, якщо РФ повністю розрахується з боргами за рішенням Стокгольмського арбітражу.

"Росія наполягає на укладання "пакетної" угоди з Україною. Документ, окрім транзиту газу, включає пряме постачання газу до України. Якщо транзит газу пов'язують з постачанням, то ми прямі поставки пов'язуємо безпосередньо з компенсацією боргів", - заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, передає "Інтерфакс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія оцінила зустріч міністрів енергетики України та Росії

18 листопада Газпром надіслав Нафтогазу лист з пропозицією укласти новий транзитний контракт на 1 рік або продовжити діючу угоду. Для цього Україна має відмовитися від претензій до Газпрому в межах перемоги у Стокгольмському арбітражі. Також від штрафу Антимонопольного комітету України.

У Нафтогазі такий спосіб вирішення питання транзиту назвали неприйнятним. Запропонували Газпрому покрити всі борги у межах рішення Стокгольмського арбітражу.

Контракт на транзит російського газу територією України завершується 31 грудня 2019-го. У жовтні 2019-го у Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС. Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зазначив, що не вдалося домовитись щодо тривалості контракту, обсягів і тарифів. За його словами, параметри, які він представив, прийнятні для українських партнерів, але росіяни на них не погоджувалися.

Зараз ви читаєте новину «За яких умов Україна купуватиме газ у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути