Ексклюзиви
четвер, 22 листопада 2018 15:07

За кордоном субсидії отримують 10-15 відсотків населення. В Україні - дві третини

За кордоном субсидії отримують 10-15 відсотків населення. В Україні - дві третини
Директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко: "Щоб побачити дійсну економію, облік тепла потрібно вести у кожній квартирі. Тобто всі заходи модернізації житла потрібно починати зі встановлення індивідуальних приладів обліку". Фото: Українське радіо

В Україні в опалювальний період субсидію отримують понад 6 млн домогосподарств. Монетизувати пільги одразу всім державі не вдасться. Тому субсидію "живими" грішми виплачуватимуть поетапно. Сьогодні навіть просте оформлення субсидії відбувається з затримкою через великий потік заяв, розповів Gazeta.ua директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

З 1 січня 2019-го субсидію у грошовій формі отримають ті, хто вперше подав документи. З 1 травня - люди, які користуються пільгою багато років. Зокрема, оформляють допомогу і на літо. Решті домогосподарств гроші почнуть виплачувати з 1 жовтня.

Зараз гроші перераховують постачальникам послуг. Із наступного року вони будуть надходити на рахунки отримувачів субсидій в одному з держбанків. Під час опалювального сезону субсидії можна буде використовувати тільки для оплати комунальних послуг. Якщо родині вдасться зекономити, залишок дозволять витратити на власний розсуд.

У бюджеті на 2019 рік на субсидії виділили 55 млрд грн. 2018-го сума була більша - 71 млрд грн. Чи вистачить грошей?

Зі зростанням тарифів зростає число звернень за субсидією, свідчить статистика. Наступного року чекає чергове подорожчання. Сумарно опалення, електрика, водопостачання додадуть у ціні мінімум 25 відсотків. Бюджет субсидій потрібно суттєво збільшувати.

Сумарно опалення, електрика, водопостачання додадуть в ціні мінімум 25 відсотків

Цього року люди скаржились, що їм масово відмовляли в субсидії на літо. Чому це робили?

В Україні пільговиків ділять на 2 групи. Це пенсіонери, або непрацездатні особи. Їм субсидію перераховують автоматично. Друга група - всі інші. Щоб їм нарахували допомогу, потрібно писати заяву, надавати довідки. Витрати на субсидії у 2018 році - другий рядок держбюджету після видатків на Міністерство оборони. За кордоном кількість отримувачів субсидій не перевищує 10-15 відсотків. В Україні допомогу нараховують двом третинам населення. Це пов'язано з високими тарифами. Люди самостійно не можуть сплатити комунальні рахунки. Водночас, щоб скоротити число субсидіантів, домогосподарства будь-якими способами відлучають від соціальної програми. Тому встановлюють жорсткі правила надання субсидій. Інколи вони взагалі втрачають внутрішню логіку. Так, під час оформлення пільг на одну людину нараховують 49 "квадратів", на 2-х – 63, на 4-х – 90.

Пропонують ввести обмеження, що гроші зі спецрахунку людина зможе використати тільки на оплату комунальних послуг. Це допоможе уникнути боргів?

Те, що кошти мають цільове призначення – правильно. Після закінчення опалювального сезону люди зможуть використати на свій розсуд все, що залишиться. Щоправда це будуть мізерні кошти. Адже ті соціальні нормативи, на які нараховують субсидію не відповідають реальному споживанню. Наприклад, у Києві за рішенням міської держадміністрації на людину у місяць виділяють 4 кубометри холодної та 3 гарячої води. Соціальний норматив при розрахунку субсидії - це 1,6 кубометрів гарячої та 2,4 холодної води. Крім того, українці вважають, що економити субсидію не вигідно. Бояться, щоб наступного року їм не нарахували меншу. Заощадити зможуть ті, хто живе в приватному секторі, має лічильник.

Витрати на субсидії у 2018 році - другий рядок держбюджету після видатків на Міністерство оборони

Монетизація субсидій змусить людей економити ресурси, утеплювати будинки?

Утеплення житла нічого не дасть, якщо не буде точного обліку. Сьогодні навіть не всі багатоповерхівки оснащені загальнобудинковими лічильниками. Крім того, мешканці таких будинків не особливо зацікавлені економити. Адже показники лічильника діляться на всіх однаково. Щоб побачити дійсну економію, облік тепла потрібно вести у кожній квартирі. Тобто всі заходи модернізації житла потрібно починати зі встановлення індивідуальних приладів обліку. Законодавці прийняли безліч законів про енергоефективність, комерційний облік газу, житлово-комунальні послуги. Розписали процедуру встановлення загальнобудинкових лічильників. Водночас нічого не сказали про те як і за чий рахунок потрібно встановлювати індивідуальні лічильники тепла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Субсидія або пільга на тепло - українцям дозволили обирати

Уряд констатує, що в Україні субсидію отримує майже половина сімей. Як будуть зменшувати кількість субсидіантів?

В країні нічого не зміниться поки або не знизять тарифи, або доходи людей не зростуть. Водночас ніхто не чекає зменшення тарифів. Це обіцяють лише популісти. Не варто сподіватися на значне зростання доходів. Звісно уряд може вигадувати нові обмеження при нарахуванні субсидій. Але норми вже настільки скорочені, а правила жорсткі, що навряд чи можна щось кардинально змінити. На жаль, у нас Міністерство соцполітики намагається перебрати на себе обов'язки податкової служби. Хоче перевіряти доходи громадян.

В країні нічого не зміниться поки або не знизять тарифи, або доходи людей не зростуть

Міністр соцполітики Андрій Рева недавно сказав, що родини заробітчан приховують, що отримують грошові перекази. Не вказують ці суми в деклараціях під час оформлення субсидій. Чекати посилення вимог саме до цієї групи населення?

Є пропозиція взагалі позбавити заробітчан можливості отримувати субсидію. Насправді ж вони не "гребуть" мільйони. Їдуть за кордон, щоб заробити на життя і перезимувати. До цього питання потрібно підходити справедливо. Існують цивілізовані методи та інструменти, як визначати доходи заробітчан. Можна зв'язати з країною, де вони працюють, щоб уточнити всю необхідну інформацію. За отриманими даними вирішувати, чи потребує та чи інша родина соціальної допомоги від держави.

Зараз ви читаєте новину «За кордоном субсидії отримують 10-15 відсотків населення. В Україні - дві третини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути