пʼятниця, 28 квітня 2017 13:23

Набула чинності постанова, яка скасувала абонплату за газ

Автор: unian
  Вступила в дію постанова, яка скасувала абонплату за газ
Вступила в дію постанова, яка скасувала абонплату за газ

Сьогодні, 28 квітня, набула чинності постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Вона скасовує поділ тарифу на газ для споживачів на вартість газу як товару та абонплату за його доставку.

Документ опублікували в "Урядовому кур'єрі" за 27 квітня, пише unian.

10 квітня Нацкомісія скасувала дію своєї постанови про введення абонплати за газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців примусять платити за тепло цілий рік

28 березня НКРЕКП прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача. З 1 квітня тариф на газ мав складатися з двох компонентів: ціни газу як товару і вартості його транспортування газотранспортною системою та розподілу за регіональними газорозподільними мережами. Абонплата розраховувалася відповідно до максимальної пропускної спроможності лічильника споживача.

У результаті абонплата для тих споживачів, які мають тільки газову плиту і лічильник G 1,6, може зрости в середньому на 1-4 рази, а для власників газових плит без лічильника – збільшитися в середньому в 5-8 разів. Також нова методика розрахунку тарифів дозволила б облгазам додатково заробляти 7,7 млрд грн на рік.

Рішення викликало критику з боку прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і міністра соціальної політики Андрія Реви. Він заявив, що введення абонплати за газ підвищить кінцеву вартість газу для 4,5 млн українців. У бюджеті не передбачені кошти для субсидування такого підвищення.

Зараз ви читаєте новину «Набула чинності постанова, яка скасувала абонплату за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути