Ексклюзиви
вівторок, 05 квітня 2011 22:23

Вступ у Митний союз з відсталою Росією доб'є економіку України - експерт

Вступ у Митний союз з відсталою Росією доб'є економіку України - експерт

Якщо Україна вступить у Митний союз з Росією, Казахстаном і Білоруссю, то свідомо приєднається до відсталих країн.

Про це в ефірі телеканалу ТВі сказав голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"В Україні є досить велике промислове лобі, яке зараз знаходиться при владі. Йому дуже вигідний полегшений варіант співпраці з російськими партнерами, особливо щодо постачання енергоносіїв", - зазначив він.

За словами експерта, розмови про можливе приєднання до Митного союзу викликають дежавю і нагадують підписання "харківських угод".

"Ми були в контакті з НАТО, йшли до вступу в організацію, були за крок до ПДЧ, багаторічні переговори, але раптом підписали протилежні угоди з РФ. Дуже схожа ситуація. Наче ніхто не обговорював, всі заперечували, але є велика небезпека, що саме таким тихим методом Україна підпише якийсь варіант Митного союзу чи протокол про наміри вступу до нього", - припустив Новак.

Економіст закликав не допустити, щоб Україна зробила другу велику політичну помилку.

"Якщо країна себе пов'яже економічно через Митний союз з РФ, Білоруссю і Казахстаном це означатиме для нас два ефекти – економічна деградація у ресурсно-сировинному напрямку і політична ізоляція зі сторони Європи. Для ЄС це був би сигнал, що Україна – не самостійний гравець, а супутник Росії", - переконаний він.

Новак вважає, що потрібно підготувати опозиційні сили і громадськість, щоб вони висловились, що це був би економічний і політичний крок назад.

"Як не крути, а Білорусь, РФ і Казахстан – це економічно відсталі країни, порівняно з ЄС. Тобто ми йдемо на відсталий ринок. Не хотів би, щоб Україна зробила цю геополітичну помилку, тому що з нами, як з гравцем на європейському просторі, ніхто не захоче мати справу", - наголосив експерт.

Він підкреслив, що РФ завжди хотітиме заробляти на українській економіці: "Ніякі союзи цьому не завадять. Це просто буде сильний аргумент для Росії, що ви тепер у нашому союзі, нікуди не подінетесь. Встановлення ціни тоді навіть не буде предметом політичних переговорів. Ціна буде встановлюватись у Кремлі".

Нагадаємо, уповноважений Кабміну з питань співробітництва з Росією Валерій Мунтіян сказав, що Україна може приєднатися до протоколу про створення Митного союзу з Росією, Білоруссю й Казахстаном у липні.

Зараз ви читаєте новину «Вступ у Митний союз з відсталою Росією доб'є економіку України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

198

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути