пʼятниця, 01 червня 2018 08:15

Відновили виплати "Юліної тисячі"

Автор: gazeta.ua
  Дата: 6 років тому відновили виплати “Юліної тисячі”
Дата: 6 років тому відновили виплати “Юліної тисячі”

6 років тому почали виплачувати компенсації знецінених вкладів Ощадбанку колишнього СРСР. Отримували гроші ті вкладники, які не змогли забрати свої проіндексовані заощадження протягом 2008 року.

2012 року тодішній президент Віктор Янукович доручив з 1 червня відновити виплати вкладникам Ощадбанку СРСР. Більше 6 млн українців не встигли отримати обіцяну тисячу гривень у 2008 та 2009 роках.

"Держава повинна виконувати свої зобов'язання, тому, починаючи з 1 червня і до кінця цього року, ця частина боргу повинна бути повернена. Підкреслю - все має відбуватися в плановому порядку, питання має бути ретельно відпрацьоване, щоб не було черг, стовпотворінь як було в 2008 році", - сказав Янукович.

Гроші зараховували на платіжну картку. Готівку можна було зняти у банкоматі або розраховуватися карткою в магазинах.

У 2008-2009 роках екс-прем'єр Юлія Тимошенко почала реалізацію програми з виплати компенсацій за втрачені заощадження в Ощадбанку СРСР. Отримати по тисячі гривень компенсації встигли лише 6,5 млн вкладників.

Не обійшлося без смертей у чергах. На Волині 63-річному жителю селища Колки Маневицького району стало зле у черзі. Він почав задихатися і опустився на землю. Лікарі не врятували. До того ж , коли приїхали лікарі "швидкої", у люди в черзі не хотіли чимскоріш розступитися.

"Юліну тисячу пам'ятаю і досі. У 2008 році три дні стояла у черзі під банком. В перший день записалась у черзі 256-ю та пішла до дочки. Надвечір прийшла знову, а там вже нові списки, - розповідає Gazeta.ua 60-річна Лідія Дорош з міста Калинівка Вінниччини. – Хто хитріший, той стільчик брав із собою або в машині лежал та сидів. Та найстрашніше, коли відкривалися двері банку. Давка була така, що дійсно могли люди подушитися. Це страшно. Старі жінки втрачали свідомість. Але їх відливали водою і вони відходили".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплати українців зросли на третину за рік

Отримання траншу МВФ залежить від схвалення Верховною Радою закону про антикорупційний суд.

Голова НБУ Яків Смолій додав, що Україна зможе вийти з розміщення єврооблігацій цього року без програми МВФ. Проте сума і вартість запозичень буде інша.

Зараз ви читаєте новину «Відновили виплати "Юліної тисячі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути