понеділок, 10 травня 2010 17:15

Восени буде третя хвиля кризи

Восени буде третя хвиля кризи

Дефіцит державного бюджету, який запланований урядом на цей рік призведе до суттєвого зниження курсу національної валюти, вважає Олег Соскін, 55 років, директор громадського Інституту трансформації суспільства.

"Протягом березня й квітня Нацбанк друкував гривню. Готівкова маса зараз досягає 155 млрд. грн. При цьому загальна грошова маса складає 450 мільярдів гривень. Це найвищий показник, починаючи з початку 2008 року", - запевняє експерт.

"При цьому Україна втратила половину золото-валютних запасів. Ринки впали – нерухомості, іпотечний, будівництва, автомобільний, споживчих кредитів. Безробіття складає 10% від робочої сили. Доходної частини немає. А в цей же час грошова маса зростає. Тому прогнозується значна девальвація гривні. Інфляція до кінця року буде на рівні 25%", - сказав Соскін.

Виходом з ситуації може стати скорочення дефіциту бюджету.

"Бюджет треба переглянути. В ньому багато паразитарних чинників. Наприклад, скоротити кількість міліції з 600 тисяч осіб міліції до 70. Цього вистачить. Податкова міліція не потрібна. Треба мати управління податкових інспекторів в міністерстві фінансів як було до 1993 року. Також потрібно забрати державні дачі. Це дозволить суттєво зекономити бюджетні гроші. Інакше восени буде третя хвиля кризи", - вважає експерт.

"Такий дефіцит бюджету не має бути. В 2008 році він був 15 мільярдів гривень, у 2009 – 30 мільярдів, а в цьому році - порядку 50 мільярдів гривень. Ще треба врахувати, що в нас порожні газосховища. І нам треба закупити 25 мільярдів кубометрів газу. Це десь 6,5 мільярдів доларів треба віддати", - каже Соскін.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Восени буде третя хвиля кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути